Великотърновско сдружение дарява лимитирана серия пощенски марки с лика на Петър Берон

Публикувано на ср, 3 апр. 2024
66 четения

Сдружение “Движение на просветителите” във Велико Търново издаде и дарява лимитирана серия от 36 броя пощенски марки с лика на Петър Берон. Инициативата е във връзка с навършването на 200 години от излизането на неговия “Буквар с различни поучения” или т. нар. “Рибен буквар”. Автор на портрета на видния български просветител, използван за марката, е търновският художник Стефан Стефанов, който е съосновател на сружението.
Появата на тази граматика трябва да се чества, защото тя е основата на българския книжовен език, смятат от “Движение на просветителите”, които дариха втората издадена марка на Регионална библиотека “Любен Каравелов” в Русе. Тя бе връчена от члена на Управителния съвет на сдружението Мартин Карагеоргиев. Първата марка беше дарена в началото на годината на РБ “Петко Р. Славейков” във В. Търново, а сега предстои още 34 библиотеки в страната да получат своите екземпляри.
Сдружение “Движение на просветителите” бе учредено през 2023 г. с основна цел развитие на българската култура и изкуство, съхраняване на културната памет и подпомагане на млади талантливи творци – деца, ученици и студенти.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново