Възстановчици от над 10 държави участваха във фестивал на Царевец

Публикувано на пн, 10 юни 2024
2542 четения

Възстановчици на исторически събития от над 10 държави участваха в тазгодишното издание на Международния фестивал “Средновековен Търновград – приказки и легенди”. В пресъздаването на историческите сцени и събития взеха участие реенактори не само от България, но още и от Сърбия, Румъния, Гърция, Русия, Великобритания, Германия и други страни. Проявата се организира от СНЦ “Търновци”, Регионалния исторически музей и Община Велико Търново и е част от официалния Културен календар на старата столица за 2024 г.
Фестивалът беше открит от зам.-кмета Нейко Генчев, който определи проявата като “жив учебник по история, който събужда интереса на младите хора и децата към историята”. Освен това фестивалът развива и дори надгражда потенциала на развитие на културния туризъм в духовната и историческа столица на България. “В тези дни крепостта “Царевец” оживява благодарение на хора като вас, които пазят и предават на поколенията бита, обичаите, начина на живот и забавленията на нашите предци”, каза още зам.-кметът.
Директорът на дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Общината Нелина Църова сподели, че изборът на тазгодишната тема – приказките и легендите е особено вълнуваща. “Всички те пресъздават една приказна атмосфера, а приказките и легендите, около средновековния Търновград винаги са вълнуващи. И затова ние решихме тази година да посветим изданието на фестивала на тази тема. Не случайно Търново е наричан богохранимият град и легендите около неговата история напълно го потвърждават”, каза още Нелина Църова.
И тази година организаторите на фестивала бяха положили усилия тридневната празнична програма да бъде изключително атрактивна, разнообразна и любопитна както за децата, така и за техните родители. След официалното откриване и дефилето на участниците, жителите и гостите на старата столица имаха възможност да наблюдават средновековни възстановки на моменти от бита и начина на живот на старите българи, както и средновековни занаяти, бойни игри, стрелба с лък. Бяха представени някои от запазените и достигнали до днес през вековете средновековни предания и легенди.
Във втория фестивален ден наред с вече споменатите атракции посетителите на крепостта “Царевец” имаха възможността да видят още демонстрации и ревю на средновековна мода, както и кулинарни състезания и меню от кухнята на царя, болярите и обикновения българин от народа. Изключително голям интерес предизвика домашно направената медовина по стара българска рецепта. Работилница “Технитар” показа стари ковашки практики, озаглавени “Магия с желязо”. Здравко Пеев представи “Вълшебната напитка”, а Алеко Наков “Тайната на подправките”. Както за децата, така и за техните родители пък беше предназначен кукленият театър за малки и големи на Надежда Николова.
В третия и последен ден на фестивала в крепостта “Царевец” отново зазвънтяха мечовете и се чуха бойните викове на воините. Бяха представени средновековни хладни оръжия и брони и отново имаше бойни игри и демонстрации на бойни практики и техники. И през трите фестивални дни желаещите да се потопят в магията на средновековния Търновград можеха да сторят това като платят единствено цената на редовния билет за посещение на крепостта “Царевец”. Сред стотиците зрители имаше и група азиатски туристи, които останаха изумени от красотата на представените български носии, както и от броните и оръжията на реенакторите.
“Досега никога не бяхме чували за България преди да дойдем тук, във вашата страна. Но вече знаем, че вашата държава има също много древна история като нашата. И макар че сега сте малка страна, то в миналото сте били велика империя като нашата Поднебесна империя. Ще разкажем за красивата ви страна и за красивия ви град, за да идват нашите сънародници тук”, сподели възторжен един от азиатските туристи, минути след като се снима, облечен в рицарска броня, шлем и меч в ръце. За друг от чуждите гости, руснака Виталий, облечените в броня български възстановчици много напомняли на руските витязи на княз Александър Невски, разбил тевтонските рицари в битката на Чудското езеро. “Българи и руси сме братя повече от 200 години. Вие сте ни дали азбуката, ние пък сме ви освободили от турците. И защо сега политиците се опитват да ни накарат да се мразим, като говорим почти един и същ език. Хубаво е да има много такива прояви, в които да участват и руски възстановчици. И чрез културата и историята да се побратимяваме, а не да се разединяваме. Защото във вените ни тече една и съща славянска кръв. А нея никой не може да промени”, убеден е мъжът.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново