“Арт Розалиада” събра творби на автори от девет държави

Публикувано на пн, 18 февр. 2019
191 четения

За девета поредна година Велико Търново събра творби на художници от цяла Европа, посветени на любовта и виното. Изложбата “Арт Розалиада”, която се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов и ректора на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов, беше открита в края на миналата седмица. Експозицията представя разнообразното творчество на повече от 130 автори – студенти и преподаватели от висши училища по изкуство в България и чужбина. В изложбата участват автори от България, Израел, Полша, Сърбия, Румъния, Македония, Чехия, Германия и Италия. Сред тях са преподаватели и студенти от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Национална художествена академия, катедра “Визуални изкуства” от СУ “Св. Климент Охридски, ВСУ “Любен Каравелов” (София), Шуменски университет “Еп. Константин Преславски”, Нов български университет, Технически университет – Варна.
“Тази година 2/3 от участниците са докторанти и студенти за разлика от миналата година, когато бяха 50 на 50. До сега имаше някакво буквално обяснение на темата за любовта и виното, докато вече се наблюдава онова, което търсим. Двете теми да отключат в творците една по-дълбока чувствителност, дори подсъзнателна”, обясни кураторът на изложбата и председател на журито Владимир Аврамов. Той поясни, че тази година акцентът е върху стъклото, което има доминиращо присъствие сред произведенията. “Но не казионното витражно изкуство, а това са произведения от обемно стъкло, невероятни пластики. Стъклото е симвлично и семантично свързано изцяло с темата за любовта и виното. То е крехко изящно, дори малко елитарно, загадъчно, точно каквато е любовта. От друга страна, стъклото съхранява виното, което не е просто една напитка, а еликсир, който отключва емоционалността. Виното е културен феномен”, пояснява Аврамов.
Изложбата “Арт Розалиада” включва още графики, рисунки, плакати, фотографии, арт инсталации, скулптури от различни материали, мултимедия. Прави впечатление и смесицата на техниките.
Наградата на Община Велико Търново получиха двама автори – проф. Олег Гочев, който преподава във ВТУ и НХА, и творческият тандем Анастасия Андреева и Борис Шпейзман, които преподават в Академията по изкуства в Йерусалим. Бяха присъдени 4 награди за творчески постижения, осигурени от ВТУ. Получиха ги Илкер Даналов, Николай Чемберски, Дмитрий Бобев и Екатерина Иванова. Наградата на Владимир Аврамов, председател на журито, отиде при Лучиян Бутукариу. Представителството на СБХ отличи проф. д-р Стефан Алтъков.
До края на февруари жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата “Арт Розалиада”, в която всички произведения са посветени на виното и любовта.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново