Учители и ученици от три държави гостуваха в СУ “Владимир Комаров“

Публикувано на чт, 10 май 2018
539 четения

Гости от три държави посетиха СУ “Владимир Комаров“ във В. Търново по време на краткосрочен обмен на ученици. Визитата е по проекта „Културно картографиране на Европа”, финансиран от програма Еразъм+. Целта му е подобряване на знанията за различните култури на народите, да се повиши мотивацията за учене на чужди езици и компютърните умения на участниците. В срещата в старата столица участваха учители и ученици от Испания, които са и водеща организация в проекта,  Италия и Гърция.

Във визитата се включиха всички клубове към търновското училище. Туристическият клуб работи съвместно с гостите върху създаването на плакати, представящи държавата, града и дейностите по проекта на всяко от училищата-партньори. Историческият клуб показаха историческите забележителности на В. Търново, а фолклорният клуб запозна гостите с богатството на българските народни песни и танци. Арт клубът участва в съвместен урок, представящ част от българските занаяти, в който децата се учиха да тъкат черги, да рисуват върху чинии, да правят мартеници и хартиени рози. Кулинарният клуб впечатли връстниците си от чужбина с умението си да приготвят баница. Клуб „ЮНЕСКО” проведе семинар на тема „Културното наследство – вдъхновение за творчество и иновации“.

За гостите беше организирана екскурзия до етнографски комплекс „Етъра“ и Дряновския манастир, където се запознаха с бита и занаятите на българите. За заснемането на всички мероприятия се включиха учениците от Технологичния клуб, а техните фотографии бяха представени на международната изложба, където намериха място и всички изработени от децата продукти. За осигуряването на добра комуникация между учителите и учениците от различните страни, за създаването на сценариите на отделните мероприятия и превода на тяхното съдържание, се погрижиха учениците от клуба за чужди езици.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново