Ученици от СУ “Емилиян Станев” се учиха от най-добрия руски акордеонист

Публикувано на ср, 5 сеп. 2018
329 четения

Трима ученици от СУ “Емилиян Станев” взеха участие в майсторския клас по акордеон, воден от руския специалист проф. Николай Кравцов, преподавател в Санкт-Петербургския държавен университет по култура и изкуство. Обучението се проведе в рамките на осмото издание на Световния шампионат по фолклор “World Folk 2018”, който се проведе през втората половина на август на територията на Несебър, Бургас, Поморие, Обзор и Свети Влас.
Проф. Кравцов, който е председател на журито на “Worl Folk”, е изобретил нов вид акордеони. Това, което ги прави коренно различни от традиционните акордеони, е дясната им клавиатура, обясни преподавателят от СУ “Ем. Станев” Станимир Демирев. Тази клавиатура следва модела на клавишите на пианото. Там обаче има два реда клавиши – бели и черни, при това черните са леко по-високи от белите. На акордеона си Кравцов е сложил и трети ред клавиши, които са настроени в пентатоничен ред, което прави тази клавиатура много удобна за изпълнение на българска фолклорна музика, допълни Демирев.
В майсторския клас на проф. Николай Кравцов взеха участие ученици от СУ “Ем. Станев” – В. Търново, ученици от София, Пазарджик и студенти от НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. В началото на майсторския клас руският специалист проведе лекция на тема “Усъвършенстването на роялната клавиатура през вековете и перспективи за развитието ѝ през XXI век”, а след това работи с всеки един от младите хора, избрали да свирят на акордеон.
Училище “Ем. Станев” беше представено от учениците Валентин Тодоров, 7 клас, Валентин Гавраилов и Маргарита Мирчева от 4 клас, които са ученици от класа по акордеон на Станимир Демирев. “Те се представиха блестящо, а също така бяха възхитени от начина на преподаване. Бяха запознати с нови методи на звукоизвличане и техники за работа с меха на акордеона. Гордост за Велико Търново и училището е, че двама ученика свирят с усъвършенстваната акордеонна клавиатура на проф. Кравцов, даваща възможност за по-лесно изпълнение на съвременна жанрова и класическа музика”, коментира след завръщането си Демирев.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново