Ученици от ПГ по строителство стажуваха в Германия

Публикувано на вт, 1 май 2018
382 четения

Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов” стажуваха в Германия.  Триседмичните занятия по практика са се провели в Обучителния център на немската строителна индустрия за провинциите Хесен – Тюрингия – BiW в град Ерфурт. Обучението на младите хора е било на тема „Изолация на нови и съществуващи сгради с фокус върху външната изолация“.

Гимназисти от 11 клас, които учат в специалностите “Строителство и архитектура“, “Архитектурна реставрация“ и „Интериорен дизайн“, са пътували до Германия, а техен ръководител е инж. Здравка Русинова. Тяхната стажантска програма е по проекта „УМЕн“, разработен от Камарата на строителите в България по програма „Еразъм. УМЕн“. Изпълнява се в партньорство с шест професионални гимназии по строителство в градовете София, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Пазарджик, а Агенцията по заетостта е посредник.

„В рамките на 21 дни практическото обучение запозна участниците с теоретичните основи на външната изолация. Помогна  да се свърже теорията с практически примери и предостави ноу-хау за работа на терен. Като резултат от обучението участниците  придобиха професионални умения и компетенции за:  разпознаване и идентифициране на рисковете на строителния обект;  правилно поставяне и използване на личните предпазни средства в строителството; правилен избор и монтаж на изолационните материали; правилно съчетаване на различните изолационни материали и системи; оценка за избор на строителните материали за различните видове конструкции; анализ на параметрите на строителните материали за приложение в различните видове сгради”, разказа инж. Здравка Русинова.

Обучителният процес е бил съпътстван от излети с цел обследване на реални строежи и сгради за онагледяване на взаимовръзките и зависимостите при външната изолация. Курсистите са имали възможност да разговарят със специалисти от практиката.

Златина ДИМИТРОВА

Сн. личен архив

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново