Ученици на доц. Янаки Манасиев се събраха на юбилейна изложба

Публикувано на пт, 18 Ное. 2022
191 четения

Приятели, колеги и ученици на покойния художник доц. Янаки Манасиев дойдоха от цялата страна за откриването на изложбата “Отразени светове” в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на един от емблематичните преподаватели във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и на 60 г. от създаването на университета.
Изложбата се организира от Община В. Търново, ФИИ във ВТУ и къщата галерия на художника в село Божица, община Антоново, стопанисвана от първия братовчед на твореца Стефан Игнатов, който предостави над 15 творби за проявата. В експозицията са включени също едни от най-мащабните творби на доц. Манасиев, съхранявани в Художествена галерия “Борис Денев” в старата столица, и произведения на негови ученици.
“За своето кратко присъствие във Факултета по изобразителни изкуства доц. Манасиев е оставил ярка и запомняща се следа. Следите обикновено с времето потъмняват и се загубват, но тук имаме обратния случай, а именно – художник и преподавател, който продължава да поддържа огъня на своето творчество за поколения напред. Точно затова на негово име е именувана и факултетската галерия, в която постоянно се случват творчески събития”, каза на откриването деканът на ФИИ проф. Светослав Косев.
“Янаки беше от онази група художници, в които са Светлин Русев, Георги Баев, Генко Генков, Георги Божилов – Слона, които изгряха на младежка изложба през 1962 г. и появата им силно впечатли зрителите. Закоравялата художествена критика беше смутена, защото с тях се появи едно ново жизнеутвърждаващо изкуство, което беше загърбило академичните поучения”, каза художникът Нестор Иванов. Той определи доц. Манасиев освен като даровит художник и като изключителен педагог, който винаги е говорил с голяма любов за студентите си, които е приемал за равни и им е давал свобода за изява. “На вид Янаки беше суров човек, облечен почти винаги в тъмни дрехи, но това беше само привидно. Той обичаше хората, беше мъдрец и много, много добър човек”, развълнувано сподели великотърновският художник.
Емоционално експозе на откриването на изложбата изнесе Димо Генов, възпитаник и близък приятел на доц. Манасиев, посочиха още от екипа на Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново