Ученик дари 100 книги на търновското село Велчево

Публикувано на нд, 20 май 2018
314 четения

100 книги дари на читалището във Велчево 17-годишният Кирил Балдев от пазарджишкото село Звъничево. Дарението му е част от кампанията „Да спасим книга“, която започва сам преди четири години. Помага на училища и селски читалища в различни райони на страната. Последното му дарение е във Велчево, макар да признава, че никога не е ходил в селото. Всичко започнало с видео репортаж, който негов приятел му пратил за населеното място. Кирил останал впечатлен от селото и веднага потърсил координати. Свързал се с кметския наместик Мустан Юсменов и се уговорили за дарението. Всички книги са чисто нови, като 80 от тях са от едно заглавие – „Хроника за една любов”, предназначени за хората в селото, а останалите са за читалищната библиотека.

„Хареса ми организацията във Велчево, за това как кметът се сближава с хората и реших да ги подкрепя, за да имат повече книги за четене. Това, че книгите ще бъдат на добро място и ще се четат от хората, ме прави истински щастлив. Знам какво е да се даряват книги и колко трудно се намират дарители. Аз лично съм си ги купувал, имам дарени от приятели или пък останали от други кампании“, разказа Кирил.

Младежът е ученик в ПМГ “Константин Величков” в Пазарджик. Известен е в родното си място с множеството благотворителни инициативи, които организира. Казва, че няма значение къде живееш или с колко средства разполагаш. Важното е да имаш добро сърце и да помагаш на другите. Кирил се запалил по идеята да дарява книги след участие в няколко благотворителни базара. Досега е помагал с книги на родното си село Звъничево, изпращал е в Костенец, Пазарджик, село Цалапица, Пловдивско, както и на 18 деца от III клас. Кирил призна, че още не е  регистрирал НПО, но е решен го да направи с идеята да посещава читалищата и да дарява книгите лично.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново