Учени от пет държави идват на конференцията “Езици, култури, комуникации”

Публикувано на чт, 7 юни 2018
133 четения

Нa 8 юни 2018 г. от 10,00 ч. в 321 ауд.   се открива ежегодната международна конференция „Езици, култури, комуникации“, организирана от Филологическия факултет. Конференцията е посветена  и на 55-годишнината от създаването на Факултета.

Тази година в конференцията се включват 100 участници от 10 български академични институции и от 10 университета от 5 други държави. Представително е докторантското и студентското участие – близо 40 доклада, включително по Скайп от чужбина.

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов ще поздрави участниците и гостите.  По случай 100-годишнината от рождението на проф. д.ф.н. Георги Димов, ректор на Великотърновския университет 1968 – 1970 г., слово ще произнесе проф. д.ф.н. Маргрета Григорова. По време на конференцията ще бъде открит и барелефа на проф. Г. Димов, както и експозиция в негова памет, подредена в музея на Университета.

Заседанията на международната конференция са организирани в секциите Езици и култури, култури и комуникации, Литератури и култури, Комуникации и медии, 40 години словашки език и култура във ВТУ, Езици и култури, Методика и дидактика, Преводът между теорията и практиката.

На 8 юни от 16 часа в зала „Европа“ ще се проведе поредната дискусионна кръгла маса на тема: Социални аспекти на хуманитарното образовани. Организаторите предлагат разговор за мястото на хуманитаристиката като универсално и базово познание за развитието на съвременните общества; хуманитарното образование във фокуса на обществото и политиците:  припознава ли се неговата социална значимост; приоритетите в началното, прогимназиалното и средното образование и хуманитарното познание; бизнесът и потребителите на кадри с профилирани специалности: припознава ли се хуманитарната основа на професионалните умения; пътят към университетското образование и базата на хуманитарната подготовка; новият облик на хуманитаристиката в професионалните умения: инвестиции с последвал икономически ефект; стратегиите за развитие на висшето образование и хуманитарните специалности; хуманитаристика и високи технологии; хуманитарното знание и ученето през целия живот.

В програмата на конференцията е включена и екскурзия в историческата част на Велико Търново за гостуващите участници от чужбина и страната.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново