Трубадури от Мадрид ще гостуват в старата столица с безплатен концерт

Публикувано на вт, 12 юли 2022
422 четения

Трубадурите от “Ла Туна” от Университета на Алкала Де Енарес ще гостуват във Велико Търново на 13 юли. В 19 ч. те ще преминат с пищно дефиле до парк “Марно поле”, където от 20 ч. ще изнесат концерт в Летния театър с вход свободен. Групата от града в автономната област Мадрид е участвала във фестивали на 5 континента и е гастролирала в над 23 държави от целия свят. Музикантите са обиколили Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, Африка, Близкия Изток, Азия и Океания. В репертоар ѝ влизат популярни песни и класически произведения от испанския фолклор: зарзуела, оперетата и музикалните творби на испански композитори и традиционна музика от висшето учебно заведение, поясняват от Община Велико Търново, която е организатор и домакин на събитието.
“Ла Туна” от Университета на Алкала Де Енарес е институция с 5-вековна история, участваща в активния живот на висшето учебно заведение в Мадрид и част от нематериалното наследство на града. Асоциацията е основана в началото на създаването на Университета в Алкала през XV век. От нея са започнали пътя си личности като един от най-значимите поети и драматурзи на испанския златен век Лопе де Вега и най-добрият сатирик в испанската литература Франсиско де Кеведо.
Старт на традицията с музикалните турнета на трубадурите е даден от студенти, познати като сописти (от испански sopa, в превод супа), които са със скромен произход и без ресурси и използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.
Припомняме, че на 4 септември 2019 г. група “Ла Туна” за първи път гостува в старата столица по време на второто си турне в България, което продължи от 3 до 9 септември и премина през 4 града. Шествието на испанците тогава тръгна от парк “Майка България” и завърши в подножието на паметника на Асеневци с концерт.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново