Със зрелищна танцова мистерия стартира „Сцена на вековете“

Публикувано на нд, 10 юли 2022
3026 четения

Десетки балетисти от няколко държави, които смениха над 300 костюма в танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, откриха Седмия летен сезон на оперните театри „Сцена на вековете“ във В. Търново. Зрелищният спектакъл на Старозагорската опера, който заради лошите метеорологични условия се игра в МДТ „Константин Кисимов“ вместо на Царевец, пресъздаде безсмъртния роман на Булгаков „Майстора и Маргарита“. В ролята на Маргарита беше примабалерината Анелия Димитрова, в тази на Майстора влезе Фредерико Пинто от Португалия, а Пилат изигра албанецът Фиорди Лоха. С тях, на фона на богатите и пищни декори, на сцената излязоха танцьори от България, Япония, Испания и Мексико. Всички те танцуваха на въздействащата музика на известния български композитор Стефан Димитров, изпълнена от оркестъра и хора на Държавна опера – Стара Загора. Впечатляващата хореография, режисура и музикална драматургия бяха дело на Василий Медведев, диригент беше добре познатият на великотърновската публика Владимир Бошнаков.
След края на над двучасовия спектакъл аплодисментите продължиха дълго, а публиката изпрати на крака талантливите артисти.
„Този фестивал е най-мащабният и най-дългогодишен проект на Община Велико Търново. Той води началото си от 1985 г. и на невероятния декор на крепостта “Царевец” са проведени над 100 представления, звучали са инструментите на именити музиканти и гласовете на световни звезди. Аз съм щастлив, че той не само продължава да съществува, а става все по-добър – с международното участие и две допълнителни програми. Едната от тях е за млади изпълнители, а другата е съпътстваща и е невероятен десерт за любителите на музиката“, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново, при откриването на фестивала.
„В навечерието на своята 7-ма годишнина нашето събитие се превръща в международно, благодарение на гостуването на VIENNA SCHЦNBRUNN ORCHESTRA (Австрия) с концерта им „Нощ под звездите“, с музиката на династията Щраус и на Националната опера в Букурещ, които въпреки 100-годишната си история ще гостуват за първи път в България, при това на сцената на Царевец“, каза маестро Бошнаков. Той отбеляза и останалите акценти от програмата на фестивала, сред които са балетът „Ана Каренина“, спектакълът „Амадеус“, и оперите „Ернани“, „Ромео и Жулиета“ и „Мария от Буенос Айрес“.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново