Трима ученици от ПМГ са призьори в Националната олимпиада по ИТ

Публикувано на ср, 16 май 2018
130 четения

Трима ученици от Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” станаха призьори в XVI Национална олимпиада по информационни технологии в Търговище. Теодора Славова и Цветина Борисова от 10 г клас са спечелили второ място в направление „Мултимедийни приложения“ с проекта си „Търновград – назад в историята“. Цветина е постигнала успех Отличен 5,50 в общото класиране. В това направление с разработката „AltEn“ са се представили и Симеон и Мартин от същия клас. Въпреки, че не влизат в челната тройка, момчетата са в топ 20 на България в своята категория. С десетокласниците работи Георги Игнатов, старши учител по информатика и информационни технологии в ПМГ.

Проектите на двата екипа от търновското училище са удостоени със специалната  награда, връчена лично от вицепрезидента на фирма „Chaos Group“ Руско Русков. Българската софтуерна компания е световен лидер в компютърната графика. “През 2017 г. е удостоена с „Оскар“ за технологични постижения в киното за V-Ray технологията и за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. V-Ray е най-използваната технологията за рендъринг в света и е използвана в над 150 игрални филма от 2002 г. насам. Сред тях са „Доктор Стрейндж“, „Дедпул“, “Капитан Америка: Войната на героите”, “Х-Мен: Апокалипсис”, „Аватар“, „Трон – Заветът“, „Жива стомана“, „Игра на тронове“ и др”, обясни Георги Игнатов. Награда на гимназистите от ПМГ е 3-годишен Академичен лиценз за V-Ray, изключителен достъп до официалната трейнинг програмата на V-Ray и голям набор от професионални сцени, подготвени от 3D екипа на фирмата.

Абитуриентът от ПМГ Хрисиан Петков е участвал в състезанието в екип с Йоан Маринов от ППМГ “Гео Милев” в Ст. Загора. С проекта си „Mechanic.bg“ те са заели първо място в категория „Интернет приложения“. Те са получили оценка Отличен 6.00 в индивидуалното класиране, което ги прави лауреати. Разработката на  младежите е за специалисти в сферата на автомобилите, които искат да автоматизират процеса по уговаряне на срещи с клиенти, както и да рекламират автомобилните си сервизи пред правилната аудитория – хора с автомобили, нуждаещи се от услугите на сервиз. Mechanic.bg осигурява и директна връзка сервиз – клиент.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново