Телевизионерът Галя Щърбева разказа вдъхновяващи истории на великотърновци

Публикувано на сб, 20 апр. 2024
402 четения

Популярният телевизионен журналист Галя Щърбева гостува в Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново за да представи книгата си „Да хванеш гората“. Изданието съдържа 30 истории за сбъднати мечти, предизвикателства, ексцентрични идеи и уроци по родолюбие.

Проектът „Да хванеш гората“ стартира като телевизионна рубрика, а по-късно се развива в авторско предаване. Впоследствие от него се ражда и книгата със същото заглавие. Хората, за които разказва Щърбева, са различни, но си приличат по това, че са приели предизвикателството да заменят големите градове, избрали са за свой пристан малките населени места и са устроили живота си там – близо до земята и природата. Историите в книгата носят усещането за глътка чист въздух и много ценни послания, които всеки може да усети.

„От 300 епизода в предаването сме избрали 30 истории за книгата, но това е не защото са по-хубави от останалите, а защото тя е като пътеводител и е свързана с туризма. В нея са посочени места, които може да посетите, да отседнете там. Всяка една история, освен че разказва житейския път на създателите на мястото, е съпътствана от полезна информация за това място и района“, поясни Щърбева. Тя разказа за това как възниква идеята за предаването и книгата, за първите хора, които са станали нейни герои,  за своята професионална кариера в Нова телевизия и за това как осъзнава, че не може да прави хубави интервюта с хора, които не харесва и не я вдъхновяват.

Част от срещата беше и играта с награди, за която съорганизаторите от Туристическо дружество „Трапезица – 1902“ във В. Търново осигуриха  млади дръвчета, за засаждане, в унисон с кампанията на дружеството за създаване на нова гора и опазване на българската природа. Също така те раздадоха и книги, свързани с историята на дружеството. Публиката се наслади и на изпълнение на студента по музика Мартин Кръстев от класа на проф. Сребра Михалева.

Събитието бе част от програмата на книжното изложение  „Фоайе на книгата с автограф”. То се организира от РБ „П. Р. Славейков“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и в партньорство с ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Асоциация “Българска книга”.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново