Читалището в Церова кория празнува 135-годишнина с театрална премиера

Публикувано на вт, 15 май 2018
240 четения

Има събития в живота на хората, които ги обединяват, карат ги да забравят за известно време грижите и тревогите и да се почувстват по-различни и извисени. Тази година Народно читалище „Развитие” с. Церова кория отбелязва  135-годишния си юбилей. Това  е едно от тези събития, защото независимо от превратностите на живота, непреходните ценности винаги са оцелявали. Такава ценност с непреходна стойност е историческото  и културно минало на село Церова кория, което изпълва нас, жителите му, с чувство на гордост и патриотизъм и в същото време ни задължава да пазим  и пренасяме във времето вековните традиции на българския народ, така както са го правили нашите предци. Началото на читалищната дейност се поставя през 1883 година от учителите Иван Пенчев и Иван Чантов, завършили Априловската гимназия в гр. Габрово.

От основаването си до сега читалището пълноценно изпълнява основната си мисия – да бъде духовен център и средище за запазване и възпроизвеждане на безценния изворен фолклор и любителско творчество.

Няколко месеца, откакто Българското читалище стана част от нематериалното културно наследство на човечеството и  влезе в списъка на ЮНЕСКО,  отбелязваме в нашето село 135 години от създаването на тази уникална по своята същност културната институция.

Основна форма на културна дейност в читалището е ТЕАТРАЛНАТА. Театралното дело в Церова кория е било прочуто във всички околни села – то привлича не само учителите, но и самите съселяни, из средата на които се излъчват добри актьори.

С откриването на новата читалищната сграда през 1963 година се създават прекрасни възможности за по-пълното разгръщане на творческите заложби и способности на населението от Церова кория.

Театралният състав в миналото печели първенства на районни и окръжни състезания. Поставени са около 180 миноактни пиеси, от които  безспорен успех имат: „Хъшове”, „Иванко”, „Майстори”, „Разбойници”, „Тартюф”, „Албена”, „Боряна”, „Службогонци”, „Блокада” „Щастие” и други.

През последните години по традиция в началото на месец май, под вещото и умело ръководство на г-жа Димитринка Донева, самодейците пълнят салона с премиера на комедиите – „Женско царство”, „Мълвата”, „Криворазбраната цивилизация”, „Доктор”, „Търси се лъжец”, „Весел уикенд”.

В събота – 12 май, във връзка с 135-годишния юбилей на читалището, в препълнения салон се постави най-новата постановка от културния афиш, виновниците за която бяха доайените в теаралната трупа – Пенка Дойкова, Младен Цанов, Ради Цанов, Павлина Константинова, сем. Данка и Коста Славчеви, Недка Куцарова, Наталия Консатантинова, Руси Русев и най-новото попълнение – Христо Кунчев, който е кмет и Председател на читалищното настоятелство и дейно участва във всяка читалищна форма.

С едночасова смехотерапия на сръбската комедия „Годеж”,  която е извадка на балканските нрави със завладяващ сюжет, хапливи реплики и много хумор в комбинация с блестящата игра на театралите от Церова кория, ни забавляваха актьорите-ентусиасти.

 

Даниела Конакчиева –

член на ЧН при НЧ „Развитие-1883”

с. Церова кория

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново