Читалищата в Миндя и Върбица получиха престижни отличия

Публикувано на вт, 3 апр. 2018
198 четения

Две читалища от област Велико Търново бяха отличени от платформа АГОРА, която раздаде за девети път годишните си награди. Те отличават читалища от цялата страна, които заедно с местните хора са предизвикали положителна промяна в своето населено място. От всички 28 номинации, журито отличи само пет културни институции
В категория “Общност в развитие” наградата получи НЧ “Развитие 1893 г.” от търновското село Миндя за проекта “Всички заедно под покрива, за покрива”. Читалището обединява местните жители и самодейци, които чрез изкуство успяват да съберат голямата част от необходимите средства за ремонт на сградата. Част от инициативата е и благотворителната изложба на световноизвестния фотограф Тим Клинч, британец, който живее в Миндя от няколко години. Експозицията бе представена в София и пресъздава облика на селото в лица, сгради, домове и впечатления на фотографа. Местните организират още една благотворителна изложба в читалището на жени от местния арт-клуб – българки и англичанки, както и на деца от селото.
В категория “Перспективи за развитие” беше отличено НЧ “Градина – Върбица 1894”, от село Върбица, община Горна Оряховица. Наградата е за събитието “Върбица празнува – празник на дрипавата баница”. На 13 май м.г. в селото за пръв път се провежда фолклорен празник от такъв мащаб. Представени са близо 70 баници – солени, сладки, дърпани, вити, точени, втасали, разтърсени, пълнозърнести и много други – на майстори кулинари от региона. Освен домакините, в инициативата се включват кулинари и самодейци от други селища.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново