Търновски историк изследва българо-британските отношения

Публикувано на вт, 29 май 2018
467 четения

Книгата “Дипломацията срещу свободата” беше представена във великотърновската библиотека “П.Р. Славейков” от нейния автор Емил Александров.
Монографията хвърля светлина върху политическите и дипломатическите взаимоотношения между Царство България и Великобритания в периода от 1909 до 1915 г. Опитал съм се да разгледам тези отношения обективно и реално, в нея няма залитания нито към англофилия, нито към англофобия, обясни Александров.
Според него по тази тема до сега не е правено толкова цялостно изследване в българската и чуждата историография.

“Краткият шестгодишен период, погледнат през призмата на времето се оказва съдбовен за българите. В него опитите за постигане на национално обединение и освобождение са стопирани в повечето случаи от Британия и Великите сили. Интересите на дипломацията се оказват срещу стремежите за свобода и еманципация”, обяснява младият историк.

Авторът се е опитал да създаде нова и по-адекватна представа за действителната роля на Великобритания в голямата политика и дипломация. Показан е големият английски интерес към Балканите и Проливите. Разкрита е и двойствеността на британската политика към Царство България.
Александров предлага свои аргументирани изводи и доразвива тезите на най-изтъкнатите познавачи на тази ,,буреносна епоха” – акад. Георги Марков, проф. Андрей Пантев, проф. Иван Илчев, проф. Милен Семков, Хенри Кисинджър и др.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново