Студенти по математика и информатика от ВТУ работят по изследователски проекти

Публикувано на нд, 17 юни 2018
290 четения

Студенти от Факултета по математика и информатика при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” вече работят по изследователски проекти с водещи научни институции. Своите разработки в областта на защита на информацията представиха четвъртокурсниците Мария Пашинска от специалност „Компютърни науки” и Борислав Анчев, който учи „Математика и информатика”. Двамата участваха ежемесечния семинар „Математически основи на информатиката“, който се организира съвместно от факултета и Института по математика и информатика при БАН.

Мария и Борислав са сред най-изявените студенти на ФМИ. Участвали са в студентски олимпиади по математика и програмиране, носители са на стипендията на Академичния съвет на ВТУ. В последните месеци те успешно работят по стажантската програма на проект „Кодове и комбинаторни конфигурации” на Института по математика и информатика при БАН, който се финансира от фонд „Научни изследвания”. Изследванията са в областта на защита на информацията и са много актуални, обясни преподавателят Паскал Пиперков.

Освен отличията на университетско ниво, Борислав Анчев е носител и на националната наградата по математика „Роуз и Ървинг Саф“ за 2017 г. Той се занимава с изследвания в сферата на криптографската защита на информацията. В работата си студентът прави анализ на  съвременни криптографски алгоритми, които е реализирал с всяка от системите за компютърна математика MAPLE, Mathematica и SageMath. Ръководител на Борислав е доц. Златко Върбанов от ВТУ.

„Графичните платки са много популярни за компютърни игри и за криптовалути, но Мария Пашинска ги използва за изследователска дейност. Нейната конкретна задача е свързана с проблема за различимост на комбинаторни обекти. Тази задача има голямо приложение при обработка на образи, в изкуствения интелект, при защита на данни и др. Познатите досега решения са за обикновен (последователен) компютър. За пръв път Мария Пашинска прави изследвания как тази задача може да се реши с възможностите, които предлагат графичните платки от най-ново поколение. Изследвания от такъв тип представляват интерес, както за научни институции, така и за големи международни корпорации. Графичната платка, на която тя програмира, е от най-ново поколение, и е предоставена от академичния тим на компанията NVIDIA за научни изследвания. Постигнатите досега резултати са много окуражаващи – разработената програма е между 10 и 100 пъти по-бърза от известните за някои обекти”, разказа паскал Пиперков. Ръководител на Мария Пашинска е проф. Илия Буюклиев от Института по математика и информатика при БАН.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново