Студенти по география почетоха 155-годишнината на Щастливеца

Публикувано на чт, 18 ян. 2018
313 четения

Студенти от Великотърновския университет представиха географските измерения на българската литература и фолклор в чуждоезиков отдел на Регионална библиотека “П. Р. Славейков”. Със събитието те почетоха 155-годишнината от рождението на Алеко Константинов. В него участваха възпитаници на специалностите “Български език и география” и “История и география”, водени от преподавателката Тамара Драганова.
Срещата започна с тракийската песен “Димо из Хасково вървеше” в изпълнение на четвъртокурсника Иван Николов. Антон Ванчев представи литературни импресии от живота и делото на Щастливеца. Отбелязана бе ролята на писателя за развитието на организирания туризъм в България и създаването на първото туристическо дружество в страната “Алеко Константинов”. Той припомни, че фразата на Щастливеца “Опознай родината, за да я обикнеш”, става девиз на българските туристи. Виктория Роглева от библиотеката сподели приноса на Алеко за географията и покоряването на Черни връх. Антон разкри и образа на Бай Ганьо и неговите географски странствания из Европа и Америка.
Студентите по география от три географски специалности на два факултета във ВТУ – Историческия и Филологическия, прочетоха откъси от българския творец за родната природа.
По време на събитието стажантите презентираха своя роден край и неговите непознати чудеса. За Тутракан разказа Весела Великова, за Видин – Борислава Андреева, за Добрич – Николай Георгиев, а за Русе – Никола Минков. Емил Стаменов демонстрира северозападния диалект и спецификата на този край, изразявайки силата да познаваме родното и да се гордеем като българи.
Географските ширини бяха покорени в края на урока от народната песен на Иван Николов “Стар мерак”, който провокира гостите към познанието за родното, за националното богатство и литературния сюжет, като извор за живота на българина.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново