Студенти от ВТУ се готвят за Олимпийските игри по право

Публикувано на ср, 24 ян. 2018
1002 четения

Отбор от четирима студенти във Великотърновския университет ще представя страната ни на Световното състезание за решаване на казуси в областта на международния търговски арбитраж. Във форума, известен още като Олимпийските игри по право, участват възпитаници на повече от 330 университета в цял свят. Сред тях има представители на цвета на юридическите науки от Харвард, Оксфорд, Йейл, Московския държавен университет и други, разказа преподавателят Илиян Байчев.
Дипломантката Ангелина Киречиева, Мария Кожухарска от 4 курс и петокурсниците Джейлян Сюлейманова и Мартин Грънчаров се готвят усилено за състезанието. С тях работят екип от преподаватели от Юридическия факултет на ВТУ, както и участниците в предишния отбор на вуза.
По традиция домакин на състезанието е австрийската столица Виена, а неговото 25-о издание ще бъде от 23 до 29 март.
С оглед качествената и пълноценна подготовка на студентите, в месеците преди него, навсякъде по света се организират подготвителни турнири. На тях отборите се изправят един срещу друг в приятелски срещи и провеждат устни прения по същия казус, обясни Илия Байчев.
Младите юристи от търновската алма матер участват в олимпиадата през последните три години. Досега те са се включвали в две такива състезания – в София, домакинствано от Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата, и в Белград, организирано от Юридическия факултет на Белградския университет и водещите адвокатски кантори в Сърбия. Сега срещата в София ще бъде през февруари, а тази в сръбската столица – в началото на март.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново