Студенти от ВТУ организираха пътуващи работилници по четене

Публикувано на чт, 28 мар. 2024
326 четения

Студенти от кръжока “Четящият студент, четящото дете” към Педагогическия факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” организираха пътуващи работилници по четене. Това се случи в навечерието на Международния ден на детската книга 2 април и в подкрепа на инициативата на Регионалното управление на образованието в старата столица за насърчаване на четенето.
Първата изява бе проведена със съдействието на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Студенти от специалността “Предучилищна и начална училищна педагогика”, обучаващи се в бакалавърска и в магистърска програма, посетиха село Джюлюница, където споделиха любовта си към книгите с любознателните четвъртокласници от ОУ “П. Р. Славейков”, провеждайки работилница “Четем заедно в смесена етническа среда”.
Втората изява се реализира в сътрудничество с НУ “Цани Гинчев” в Лясковец. Студенти от специалността “Начална училищна педагогика и чужд език” проведоха пет работилници “Четем заедно”, чрез което предадоха любовта си към четенето на всички ученици от училището.
Ръководителят на кръжока проф. д.п.н. М. Мандева поясни, че всичките шест работилници са реализирани офлайн, защото се разчита на силното въздействие на “живото общуване” и респективно – на по-устойчив ефект.
“Очакването по отношение на средното образование е: чрез интеграция на училищни и извънучилищни ресурси, в среда, наситена с игрови елементи, да се пробуди траен интерес към четенето в ученици от начална училищна възраст. Търсеният резултат във връзка с висшето образование е: да се обогати академичното познание чрез дейности “на терен” и изграждане на т.нар. “меки умения”, необходими на съвременния учител, който споделя любовта си към четенето с деца”, допълни проф. д.п.н. М. Мандева.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново