Студенти от Ателие “История и памет” бяха на семинар в Рим

Публикувано на вт, 6 мар. 2018
90 четения

Първият си международен проект реализира Ателие “История и памет” в партньорство с Европейския информационен център във В. Търново. Студентите от Исторически факултет на ВТУ Теодора Желева, Йордан Райков и Димитър Русинов взеха участие в обучителен семинар по проект “European contest: Narrating the Dialogue”. Срещата се проведе в дните през февруари в Рим. Вечният град посрещна младежки лидери от Испания, Италия, Словакия, Естония, Румъния и България. Свързващото звено между всички тях се оказа “принадлежността” към хуманитаристиката.
Обучението премина през няколко етапа, като през първия ден младите хора представиха себе си чрез споделяне на лични истории, които са променили коренно живота им. Денят завърши с междукултурна вечер, по време на която всеки екип представи своята държава чрез интересни факти, традиции, обичаи и особености на кухнята. Българските хора и ръченици предизвикаха много емоции и обраха овациите на публиката.
Специално внимание по време на обучението бе отделено на проблемите за работата на паметта и техниките на припомняне. Чрез примери от своя живот, под формата на интервю, участниците трябваше да споделят истории, които са променили не само техния, но и заобикалящия ги свят. Оживени дискусии предизвиква обсъждането на промените в стереотипните представи за социалните роли и характерните белези на съответната група. По време на обучителния семинар са моделирани различни ситуации, в които младите хора имаха възможност да развият своите лидерски качества, уменията за работа в екип и за решаване на казуси.
Още през май членовете на Ателието ще реализират нов международен проект, отново на италианска земя, но този път в Милано. Предстоят организационни срещи за подбор на участници в екипа.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново