Стефка Златкова спечели наградата за най-добра женска роля на фестивала „Чудото“

Публикувано на пн, 15 апр. 2024
141 четения

Актрисата Стефка Златкова спечели наградата за най-добра женска роля «Как’ Сийка» на Първия национален фестивал на комедийните спектакли «Чудото», който се проведе в Павел баня. Артистите от Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново представиха на фестивалната сцена спектакъла «Не сме от тях», създаден по емблематичните Чудомирови разкази «Без късмет» и «Не съм от тях».
Общо пет спектакъла са допуснати до участие в конкурсната програма, а селекционер е актьорът и режисьор Николай Урумов. Според регламента всички участници е трябвало да представят комедии от български автори. Театралният форум е посветен на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, а Чудото е един от неговите псевдоними. Актьорските превъплъщения са оценявани от жури с членове родственикът на Чудомир д-р Йордан Гечев, който е председател на Организационния комитет за провеждане на фестивала, актьорът и режисьор Ивелин Керанов от ДТ „Гео Милев” в Стара Загора, директорът на Държавния куклен театър в Стара Загора Дарин Маринов и Пламен Петров – директор на Художествената галерия в Казанлък.
Наградата за най-добра женска роля е поредното признание за спектакъла „Не сме от тях“ на великотърновския театър. С него през 2023 г. екипът на МДТ завоюва наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък. Постановката е на гост-режисьора Невена Митева, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а оригиналната авторска музика е на Петър Атанасчев. В спектакъла Стефка Златкова успешно се превъплъщава в един от най-колоритните образи в творчеството на Чудомир – на неповторимата как’ Сийка.
Стефка Златкова е сред звездите на великотърновския. Тя е възпитаник на Театралния колеж «Любен Гройс» в София, където се дипломира в специалност «Актьорско майстроство» в класа на проф. Елена Баева и проф. д-р Атанас Атанасов. От 2002 г. е част от драматичния състав на МДТ «Константин Кисимов», като през годините участва в редица знакови постановки на театъра. Сред тях са ролите на Дулсинея Алдонса в «Дон Кихот» на Д. Васерман, Оливия в «Дванайсета нощ» на Шекспир, Дафинка в «Свекърва» по Антон Страшимиров, Ния в «Железния светилник» по Д. Талев, Жована Попович в «Госпожа Министершата» от Бр. Нушич, Албена в «Албена» на Й. Йовков, Кети в «На изток от рая» по Дж. Стайнбек и др.
«Както беше казал един поет, «борбата е епична». На репетиции съм цялата в синини, защото играя с хъс. Обичам си професията, обичам театъра – даже понякога правя компромиси със себе си в името на играта. Потапям се изцяло в ролята си. Театърът е по-добрият живот – животът, в който не се страхувам. Театърът ми помага да съм естествена в живота, откакто играя непрекъснато се смея», споделя Стефка Златкова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново