Семейство Паневи събра художници от цял свят на пленер във Велико Търново

Публикувано на вт, 24 апр. 2018
795 четения

Художници от целия свят събраха във Велико Търново семейство Паневи, които организираха в старата столица пленер на свободна тема. Автори от Азербайджан, Беларус, Румъния, Франция, Германия, Турция и България участваха в арт форума, който завърши преди броени дни. Повечето колеги вече са участвали на нашите пленери в Арбанаси, Дряново и на морето, обясни Габриел Панев. Той е убеден, че подобни прояви дават творчески заряд на художниците, защото срещата на различни култури винаги е много полезна.
Един от авторите – Александър Осипов е от Украйна, но от 25 години живее във Франкфурт, Германия. Вече 15 години той участва в пленерите, организирани от семейство Паневи. Осипов е категоричен, че българите не са се променили в годините, те са все така дружелюбни и усмихнати. Александър се занимава с живопис, монументални стенописи, дизайн. Във Франкфурт има свое студио, в което работят около 10 души. На пленера във Велико Търново е нарисувал три творби в характерните за пролетта багри.
Колегата му Самадага Джафаров идва от Баку, Азербайджан. Творческият му път е твърде интересен – завършва художествена академия в Санкт Петербург, след това отива в Анталия, където участва в създаването на факултет по изобразително изкуство там. След петгодишен престой в Турция Джафаров се завърнал в родината си. Сега работи в Университета за изкуство и култура в азербайджанската столица. Казва, че България е едно от най-любимите му места в света с нейната живописна природа. Джафаров обича българите, защото имат чисти сърца. Азерът споделя, че е влюбен във Велико Търново, защото тук живее неговият голям приятел Христо Панев, който определя като уникален човек, известен в целия свят. В родното му село Крепост трябва да му бъде издигнат паметник, защото е превърнал мястото в истинска галерия на открито с красивите монументални стенописи, коментира Джафаров.
Художникът от Азербейджан е последовател на кубизма в изкуството, вгражда в творбите си и много фолклорни и еротични мотиви. Влюбен е в народната музика и в поезията. Трябва да обичаш своя народ, неговата история и традиции, за да може да си добър творец, споделя той.
От Азербайджан е и Ариф Азис, който е приятел с Христо Панев и семейството му отдавна. Казва, че атмосферата е чудесна, а и хората, които участват в пленера, са много интересни като личности, но най-вече са невероятни творци. Имаме време да си почиваме, но и да работим сред красотите на живописния Търновград, казва той. Целта на изкуството е общуването, за художниците то също е много важно, защото им помага да израстват в това, което правят, допълва Азис. Той е професор по изкуство в университета в Баку. Радва се, че в пленера във Велико Търново участва и един от бившите му студенти Вахид Новрузов, който сега живее в Турция.
Вахид става художник в родния си град Баку, но от години живее в турския град Чанъккале, където работи като преподавател в местната академия. Обича да идва в България, чувства я като своя втора родина. Баща му също често е идвал в нашата страна. Вахид споделя, че българите и азерите имат общи корени, свързани с древния им произход. Символизмът и фолклорът са направленията в изкуството, на които е последовател.
Вахид също не пести добри думи за семейство Паневи. Ние, творците, сме богати хора, но не толкова на финансови средства, а на срещи и приятелства. Художниците нямаме езикови бариери, защото всички заедно говорим на един език, езикът на изкуството. Нас не могат да ни разделят нито политиката, нито каквито и да е други различия, споделя той.
На финалната изложба на пленера художникът Христо Панев беше удостоен с наградата “Златна палитра”. Тя е най-голямата в Азербайджан в областта на изобразителното изкуство и по правило се дава само на художници от тази страна. Христо Панев е първият чуждестранен творец, който я получава. Заради вдъхновяващите му картини и като признание за работата му в укрепване на културните връзки между двата народа.
Весела КЪНЧЕВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново