С ново заглавие великотърновският театър увенчава най-успешния си сезон

Публикувано на пн, 19 Дек. 2022
630 четения

С новото си премиерно заглавие “Стъклената менажерия“ по Тенеси Уилямс Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във В. Търново ознаменува най-успешния си сезон в последните години. Пиесата ще се играе за първи път на 21 декември от 19 ч. в Камерна зала и в нея ще вземат участие актьорите Боян Фърцов, Никол Бойчева, Стефка Златкова и Кирил Милушев. Спектакълът ще бъде съпровождан от музика на живо, изпълнявана от Аспарух Бойлов – пиано, Анна Константинова и Мая Георгиева – цигулка. „Стъклената менажерия“ е дело на младия постановъчен екип – гост-режисьора Надя Панчева и Ясмин Манделли, която работи над сценографията и костюмите.
„Юбилейният сезон на театъра се оказа най-добрият от началото на ковид пандемията както като премиерни заглавия, така и като финансов резултат. Приходите от спектаклите са увеличени двойно, в сравнение с най-добрата година допреди пандемията – 2019 г. Тогава продажбите от билети бяха на стойност 230 хил. лв., а в момента са 450 хил. лв, като все още предстоят няколко спектакъла“, отбеляза Васил Вълчев, директор на Музикално-драматичния театър в старата столица. Той припомни, че през този творчески сезон „Стъклената менажерия“ е третото ново драматично заглавие и десетото премиерно в репертоара на великотърновския театър, като на следващия ден след премиерата, 22 декември, предстои и традиционният Коледен концерт.
„Това, което предложих на актьорите като интерпретация на текста, не беше най-конвенционалният прочит, но въпреки всичко те се втурнаха смело в реализацията на спектакъла“, каза режисьорът на „Стъклената менажерия“ Надя Панчева. Пиесата е много деликатна и психологическа, като музиката на живо прави много по-интимно цялото преживяване за зрителя. Панчева сподели, че е състудент с трима от актьорите, участващи в постановката, и това е помогнало за по-добрата спойка между тях в съвместната им работа. Тя подчерта, че историята разказва за най-архетипните човешки отношения на хората в една семейна среда и няма как да остави зрителите безразлични.
„Решението, което взехме по отношение на сценографията, е свързано с двамата главни персонажи – Том и Лора, каза сценографът Ясмин Манделли. Воалите, които зрителите ще видят на сцената, са булото на спомена на Том, а стъклената менажерия е личното пространство на Лора, което отразява нейния вътрешен свят, разкри сценографът на пиесата.
В този прочит на “Стъклената менажерия” се изследват процесите на разпад на съзнанието на Том Уингфийлд, който се връща отново и отново като в кошмарна травма към последните дни от своето съжителство с майка си Аманда и сестра си Лора. Опитвайки се да се справи с болезнените фрагменти на спомените си, той се врязва в миналото като бунтар, който непреодолимо се опитва да възстанови парчетата смисъл в съзнанието си, така че да успее да реабилитира чувството си за вина. Сюжетът се оформя около подготовката и посещението в дома на Уингфийлдови на Джим – млад мъж, върху който всички надежди за светло бъдеще на семейството биват проектирани агресивно. Той обръща на 180 градуса едва крепящия се установен ред на семейството и изкарва от тях неподозирани ексцесии, посочват от екипа на театъра. Сценичният образ е изграден около фрагментарни кутии, оформящи дом, но в този дом всичко е застинало и напомнящо на мъртво пространство. В тези отломки живот Том се опитва да възстанови миналото, да промени един- единствен детайл, който да обърне хода на времето.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново