С изложба отбелязваме 110 г. от края на Балканските войни

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
96 четения

Документална изложба на няколко Архива от страната и чужбина, посветена на 110-ата годишнина от края на Балканските войни (1912-1913 г.), бе открита във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Тя е под наслов “Велики дни – Сломени дни” и включва 25 пана с богат снимков и текстов материал от фонда на българската Държавна агенция “Архиви”, с участието на Дирекцията на държавния архив към Президентството на Република Турция, Националния архив на Румъния, Държавния архив на Черна гора, Държавния военноисторически архив във В. Търново и Регионалната библиотека в старата столица, която дообогатява експозицията с книжни издания по темата.
“Първоначално решихме да направим изложба, която да обхване само Първата балканска война, а за да е малко по-богата, се бяхме спрели на варианта да засегнем и първото примирие като тема и хронология. Към идеята привлякохме колеги от гражданските Архиви в Пловдив, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали и други градове, за да акцентираме в посока действията на Родопския отряд, Хасково, по долината на р. Места и 7-ма Рилска дивизия, които винаги са оставали в сянка и на втори план”, разказа д-р Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив във В. Търново, който поясни, че изложбата е свързана и с предстоящия празник на Архивите, който се отбелязва на 10 октомври.
По време на реализацията на изложбата се появяват някои административни спънки, които в крайна сметка довеждат до изместване на цялостната концепция и се решава експозицията да бъде допълнена и в нея да се включи и Междусъюзническата война. В изложбата е представено не само случващото се на фронта, а и зад него, приключването на едната война, мирните договори, последващите действия и има отворен финал. От многото богати и съдържателни документи са подбрани само най-любопитните, които биха привлекли вниманието на широката общественост. Освен обичайните военни схеми и заповеди са включени и десетки фотографии с подробни разяснителни текстове. Посетителите на изложбата могат да видят например български войници по време на затишието между сраженията. В един кадър са уловени мъж, четящ вестник, друг, който пуши, и трети, който се излежава отпуснат под слънцето в цялото си снаряжение и облекло. Друга снимка показва черногорски войници, които не са облечени в униформи, а с домашните си дрехи. От сръбските архиви интересна фотография показва коледното настроение на фронта. На нея се виждат войници, позиращи с традиционните за нашите ширини прасенца на фона на една полуразрушена сграда, пострадала от артилерийски обстрел. Тази снимка показва многопластовост, прозираща зад един на пръв поглед прозаичен кадър. Забележителна е и фотографията, на която румънски войници съблюдават традиционен обичай за лекуване на болки в гърба чрез газене от мечка, което според вярванията помага и за смелост. В други кадри са запечатани бойци от опълченска рота в ден за почистване на униформите, министър-председателят Стоян Данев на закуска с български офицери и цивилни лица, прожектор, използван по време на Балканските войни и др. Финалът на изложбата е отворен, защото тези войни, взели толкова жертви, в крайна сметка оставят нерешени всички въпроси, заради които възникват, посочва д-р Радев. Една от снимките показва трогателна сцена, в която сръбски войник се прощава с мъртвия си боен другар. Подобни тежки и тъжни мигове тогава често са представяни и под формата на отворени пощенски картички, което е било много разпространено в онези времена. На тях са изобразени български войник пред гробовете на загиналите си другари, близки пред гроба на своя мъртъв роднина, бежанци от войната и др.
Изложбата ще остане на разположение на гражданите и гостите на града до 13 октомври.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново