Профeсор от ВТУ с престижна награда, неин носител е и Енио Мориконе

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
330 четения

Проф. д-р Светослав Косев, декан на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, бе удостоен с наградата Aquila D’Oro Imternational, чиито носители са композиторът Енио Мориконе, оперната прима Райна Кабаиванска, лидерът на демократите в САЩ Нанси Пелоси и др.
Тази година отличията са под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“ и бяха връчени на тържествена церемония, състояла се в Посолството на Италия в София. Наградата за „Иновационна култура“ на великотърновския преподавател е плод на екипната работа на проф. Косев, проф. д-р Симеон Желев и гл.ас. д-р Атанас Марков, които създават проекта с добавена реалност „Божествена комедия“, а Нели Вълчева е негов инициатор по случай 700-годишнината от кончината на Данте Алигиери, посочиха от висшето учебно заведение в старата столица.
„Тази награда за пореден път показва, че талантът, всеотдайността и високият професионализъм на преподавателите във Великотърновския университет са гаранция не само за техния успех, но и за успеха на студентите в Университета“, подчерта ректорът на ВТУ проф. д-р Димитър Димитров, който поздрави проф. Косев за високото отличие.
“Церемонията се състоя за 18-ти път и за пръв път извън Италия. Първа от списъка с наградените беше голямата оперна прима Райна Кабаиванска, а за визуално творчество бях единственият номиниран”, коментира проф. Косев, който благодари също на Антонио Таркиньо и Димитър Стойнов, които са помогнали за реализацията на проекта и раждането на нови идеи.
Наградите „Aquila D’Oro International“ се връчват ежегодно от Асоциация Корфиниум Онлус на изтъкнати личности с принос към обществените отношения в областта на издигането и върховенството на човешките права, хуманните ценности и културните стандарти на цивилизационния процес.

Николай ВЕНКОВ
сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново