Проф. Христо Цацинов представя своите две стихосбирки и изложба

Публикувано на чт, 4 апр. 2024
126 четения

Великотърновският художник, музикант, поет и университетски преподавател проф. Христо Цацинов ще представи стихосбирките си “Молитва за любов” и „Крила назаем“ в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ в старата столица. Срещата ще се проведе на 12 април от 17,30 ч. във фоайето на културната институция, където ще бъде подредена и изложба с графики на автора.
Първата стихосбирка на проф. Цацинов включва 40 творби, а втората – 51 стихотворения, придружени с негови илюстрации и арт графики. Те отвеждат читателя в един по-различен свят, едновременно реален, фантастичен и преминаващ през гротеската. В книгите си авторът отразява и обикновените, ежедневни отношения, а сам определя стила си на писане като „преходен екзистенциализъм“.
„Стиховете са написани отчетливо, без излишни лирични отстъпления и философски анализи. Разбира се, обладани от поетичност, без която не може да се постигне връзката между имагинерното, метафората и символиката. Това, което прави хармонията“, казва за творбите Любен Босилков, автор на предговора на втората стихосбирка – „Крила назаем“.
Христо Цацинов е роден на 10 юни 1946 г. във великотърновското село Леденик. През 1971 г. завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Графика”, а от 1975 г. е асистент по специалността във Факултета по изобразително изкуство на висшето учебно заведение. От 1995 г. до 2003 г. е зам.-декан по учебната дейност, а от 2009 г. е професор. През 1989 г. специализира в Санкт Петербург в Художествена академия “Иля Репин”. От 1985 г. до 1998 г. чете лекции в Шуменския университет. От 1990 г. е член на Съюза на българските художници. Работи в областта на кавалетната графика и илюстрацията. През 1996 г. издава учебното помагало “Композиция и картина”.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново