Проект с участието на ВТУ подреди носии от филма за Петко войвода в родното му място

Публикувано на вт, 16 апр. 2024
645 четения

С екскурзия до село Доганхисар (днес Есими) в Северна Гърция завърши последният етап от проекта “Един български войвода – герой на два народа”. В него Педагогическият факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” е основен сътрудник в лицето на инициативата “Маратон за герои” и нейните активни дейности с двете неделни училища – “Васил Левски” в Катерини и “Капитан Петко Войвода” в Йерапетра.
Есими е родното място на Капитан Петко войвода, а проектът се реализира по национална програма “Неразказаните истории на българите” на училището в Йерапетра, носещо неговото име. Във фокус-групата за реализация на учебната екскурзия участваха Мериам Пашова, училищен ръководител на НУ “Капитан Петко Войвода”, учениците в гимназиален етап на училището Ваня Господинова, Тихомир Господинов, Евангелос Папамихаил и докторантът в катедра “Педагогика” на ВТУ – Мария Димитрова. В чест на събитието беше учредена музейна експозиция с уникалните носии, използвани при заснимането на филма “Капитан Петко войвода”, част от подвижната изложба “От киноцентъра до музейната витрина” от фонда на Историческия музей в Попово. Собственикът на имота, построен върху родната къща на големия български герой – Продромос Анастасиадис, е изградил чешма на името на Капитан Петко войвода и е предоставил зала с музейна експозиция, посочи доц. д-р Катя Симеонова от Педагогическия факултет на ВТУ.
След реализацията на учебната екскурзия до Есими, през втората половина на април предстои организиране на виртуален мост на тема “Един български войвода – герой на два народа”. В него ще се включат ученици от НУ “Капитан Петко Войвода” в Йерапетра, студенти от Педагогическия факултет на ВТУ от инициативата на доц. д-р Симеонова “Маратон за герои”, и класове в начален етап от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново. Целта е разпространение на опита по проекта, повишаване на българското самосъзнание и българската идентичност, споделяне на видеоматериали, впечатления и др.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново