Повече от 130 фолклорни групи от България и Малайзия ще се изявят на XXVII Старопланински събор „Балкан фолк“

Публикувано на ср, 8 май 2024
487 четения

Над 130 фолклорни групи и индивидуални изпълнители от България и Малайзия ще представят традициите си пред великотърновската публика на XXVII Старопланински събор „Балкан фолк“.

Фестивалът се провежда в периода 8-13 май на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“, паралелно със съпътстващите го XIV Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и IX Световна купа по фолклор – „Велико Търново“ 2024.

Церемонията по официалното откриване на форумите ще се състои на 10 май от 19:30 ч., а официалното награждаване и закриване на трите музикални събития – на 12 май от 19:00 ч. На 10 май програмата стартира в 15:00 ч. и ще продължи до 21:30 ч., на 11 май – започва в 13:00 ч. и ще приключи в 21:30 ч., а на 12 май началото на изпълненията ще бъде поставено в 12:00 ч.

На 9 май гостуващите изпълнители от Малайзия, съвместно с няколко български състава, ще изнесат концерти в близките до Велико Търново селища – Самоводене, Дебелец и Килифарево.

На 11 май съпътстващата програма включва: среща на гостуващите чуждестранни групи с кмета на Община Велико Търново, дефиле-парад от 18:00 ч., с маршрут Паметник „Майка България“ – Летен театър в парк „Марно поле“, а от 22:00 ч. специално за участниците в трите музикални форума ще бъде излъчен Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

На 12 май – организатори, гости и участници ще поднесат цветя на паметника на Илиян Николов – вдъхновител и създател на Старопланински събор „Балкан фолк“ и Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

И през трите дни с концертна програма в Летния театър, непосредствено до сцената ще бъдат разположени няколко кулинарни къта, където посетителите ще могат да разгледат различни тестени изделия и ястия, приготвени по стари рецепти. Участниците в изложбата-конкурс са от различни села и градове на България. Отличените майстори на хлябове и гозби ще бъдат включени с интервюта в обзорния филм за фестивалите и телевизионното предаване „Фолклорна трапеза“.

На фестивалната сцена своите репертоари ще представят формации от различни фолклорни жанрове – вокални групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави, фолклорни ансамбли, клубове за народни хора, групи за стари градски песни, народни оркестри и солисти. Фестивалите са без възрастови ограничения, затова зрителите ще имат удоволствието да видят и чуят участници от няколко поколения.

Събитията се провеждат с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“.

Всички концерти са с вход свободен, като ще може да се гледат в реално време и в онлайн платформите на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ и ЕврофолкТВ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново