Популярни лица от В. Търново оживяват върху стенопис на Самоводската чаршия

Публикувано на ср, 13 юни 2018
1515 четения

Красивият триизмерен стенопис на Самоводската чаршия, който се реализира като част от на Фестивала на изкуствата „Арт Импресия – Старият град”, вече е почти готов, видя на място екип на “Янтра ДНЕС”. Въпреки жегата, младите творци работят усилено.

Невена Лефтерова, част от групата Giartcrew, която реализира проекта с помощта на програма “Изкуство и култура” на Община Велико Търново, разказва, че целта е на стената да бъде пресъздадена типична за Самоводската чаршия атмосфера, по-точно винен бар. “Има и човешки фигури, които са с лицата на наши близки приятели. Това са Нина Ковачева, която е част групата, другото момиче е София Неделчева, Дончо Дончев, актьор от великотърновския театър, и шеф Станимир Радичев, който е известен със своите сирена с трюфели”, пояснява Невена.

На площада на чаршията, в близост до паметника на Емилиян Станев, докторантът Иван Николов и още трима негови колеги също работят усилено. Те правят три фигури – на търговец и двама занаятчии – иконописец и грънчарка. Фигурите ще са със сглобки, използват дърво – бук и салкъм. След като творбите бъдат оформени,  ще бъдат оцветени и лакирани. За да изваят своите дървени скулптори, творците използват резачки за дърва, но и по-фини инструменти, като длета например.

Всички артисти, които участват в проекта, са завършили факултета по изобразително изкуство на великотърновския университет, но в различно време.  „Искахме да дадем шанс на млади наши колеги. Ние самите сме още в началото на кариерите си, знаем колко е трудно да правиш изкуство, затова искахме да включим магистри и докторанти. Освен това се надяваме да се появят хора, които да искат да украсим още фасади с такива стенописи”, пояснява Невена. Тя припомня, че през м.г.представители Giartcrew са организирали фестивала за триизмерна рисунка, който проведе край Художествена галерия “Борис Денев”.

Партито по случай закриването на „Арт Импресия – Старият град”е на 16 юни от 18 часа на Самоводската чаршия. Още не изсъхнали от морето представителите на трио “Таралежков” ще поръсят с пясък и добро настроение всички почитатели на изкуството във В. Търново.

“Ще ни забавляват бат Невен, перкусии, Александър Михайлов, кавал и саксофон, Митко Таралежков, вокал и китара. Елате да се позабавляваме и да видите какво сътвориха художниците и скулпторите през изминалата една седмица, въпреки жегата и силното слънце. С много подкрепа, голямо количество вода, музика, много настроение и жажда за творчество те не се спряха нито за миг и реализираха произведенията на изкуството, които ще оставят на Самоводската чаршия, за да радват търновските и чуждестранните посетители на В. Търново”, призова усмихната Невена.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново