Пламен Легкоступ празнува 65 години с изложба, две книги и кръгла маса

Публикувано на вт, 2 апр. 2024
390 четения

Известният великотърновски художник и преподавател проф. д.п.н. Пламен Легкоступ отбелязва своя 65-и рожден ден с изложба, две книги и кръгла маса. Експозицията ще бъде показана за първи път в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на 4 април от 17 до 19 ч., като в 17,30 ще бъде представен сборникът „Образи и слова“, а в 18 ч. ще бъде официалното откриване на вернисажа. Идентичността на този проект и неговата неповторимост са свързани с художественото и научно творчество на автора, който като всеки творец носи своята уникалност. То обединява синергията и на останалите участници в проекта – поети, писатели, учени, сами по себе си носещи своята специфична аура.
“Както традицията повелява, реших да открия на рождения си ден изложба, наречена “5 от 65”. Името не е избрано случайно, защото в нея са включени 65 творби – 38 живописни платна и 27 графики, нарисувани от мен през последните 5 години, въпреки че за този период съм нарисувал доста повече, по-точно общо 181 картини и графики”, посочи Легкоступ. “Само изложбата ми се видя малко, а и все пак съм реализирал подобни идеи: “44 години 44 картини”, открита на 4 април 2003, в 4,44 часа следобед, “50×50”; “5&5”; “60 години, 60 картини” (за 50, 55 и 60-годишнините ми). Дълго мислих какво да добавя към изложбата и получих провидение на 22 май миналата година, когато присъствах на литературната вечер “Думите, които (ни) свързват” и бях впечатлен от видяното и чутото”, допълни творецът. Още тогава се заражда идеята за словесно творчество, вдъхновено от негови творби, а авторите са журналисти, с които е работил във времето, и същевременно пишат поезия, разкази, проза. Така се появява сборникът “Образи и слова. Между четката и перото”, включващ 16 стихотворения, 4 разказа и една песен, като известният филмов режисьор проф. Станимир Трифонов е написал предговора, наречен “Вместо предговор и мемоар”.
Във връзка с 65-ата годишнина на проф. Легкоступ колегите му от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и катедрата “Предучилищна педагогика”, в която работи от 1986 г., организират кръгла маса. Тя ще премине под наслов “Изкуство, творчество, възпитание. Между четката и перото” и в нея са поканени за участие учени от цяла България. Свои разработки, които вече са включени в сборник със същото име, са изпратили 35 преподаватели от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, СУ Климент Охридски”, ПУ “Паисий Хилендарски”, ШУ “Епископ Константин Преславски” и БУ “Проф. д-р Асен Златаров”. Изданието ще бъде представено по време на кръглата маса на 5 април от 14 ч. в зала 108-В на Корпус 5 на университета.
Проф. Легкоступ посочи, че досега е представил над 50 свои самостоятелни изложби в България и чужбина, като сред градовете са Москва, Пекин, Париж, Виена, Скопие и др. Последните години той определя като възходящи за себе си, защото да твори му е все по-интересно и се увлича от играта с формите, цветовете и идеите. Като свое вечно вдъхновение авторът посочи радостта от живота и трудностите, с които се сблъсква и които го правят все по-силен и по-добър.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново