Петър Пацев представи стихосбирка, посветена на покойната му съпруга

Публикувано на пт, 25 Ное. 2022
848 четения

Великотърновският поет Петър Пацев представи най-новата си стихосбирка “Завинаги с Лина”, посветена на покойната му съпруга, починала след неравностойна битка със злокачествено заболяване. Това е осмата книга на автора и включва 47 стихотворения – толкова, колкото са годините съвместен живот с жената на живота му – Лина Пацева. Стихосбирката е разделена на 4 части – спомени за младостта, надеждата за оздравяване, желанието завинаги да са заедно и усещането за липсата ѝ след раздялата. Поезията в нея е много конкретна, различна от тази в предишните книги и силно емоционална.
“Развитието на емоцията в книгата върви по класическата психологическа скала – тя тръгва от шока, предизвикан от известието за болестта, люшка се между надеждата и отчаянието, минава през горещи молби към небесата за пощада и стига до отказа да се признае зловещата точка, която поставя смъртта. Този бунт срещу загубата привлича на помощ скъпи спомени и бъдещи, незпълнени планове. Един толкова жив и нужен човек като Лина не може просто така да изчезне в Нищото. Тази книга е именно опит да я задържи тук и завинаги. Поетът издърпва нишките на дните им заедно и ги вплита в днешния и в бъдещия си живот”, пише в рецензията си редакторката Свежа Дачева.
“Готов съм да издам още 7-8 книги, тъй като вече имам написани много разкази и поетични творби, но следвам своя път. Ако Господ ми е дал живот и здраве, следващата книга ще бъде за моите двама внука, момче и момиче, и ще включва детски стихотворения, къси разказчета и гатанки. Тя ще излезе през 2023 г. и ще се казва “За цветята, животните, хората и още нещо”, разкри Пацев. Всички илюстрации в нея ще са на малката му внучка, която учи в специализирана паралелка по рисуване.
На срещата дойдоха много творци от В. Търново, авторът представи и книгата с повест и стихове на съпругата си, написани преди тя да почине. Озаглавена е “Очи зад оградата”.
Петър Пацев е роден в Ст. Загора. Завършва ВТУ със специалност “Български език, литература и история”. Установява се в старата столица и вече повече от 45 г. живее в болярския град. Пише стихове от детско-юношеска възраст. Досега има издадени 8 поетични книги. Негови стихове са включени в редица алманаси, списания и вестници както в България, така и в Русия, САЩ, Сърбия. В Чикаго поезията му се издава основно от българската диаспора. Творбите му включват философска, социална, гражданска и любовна лирика. В тях той пише за красотата в природата, отношенията и чувствата между жената и мъжа, хубостта на българката, проблемите в обществото, тероризма и др. Пацев продава книгите си като дарява по-голямата част от събраните средства на болни деца, девойки, юноши и възрастни хора.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново