Първи литературен салон ще се проведе в Народно читалище “Надежда”

Публикувано на пн, 3 окт. 2022
145 четения

Първо издание на литературен салон на клуб “Приятели на книгата” при НЧ “Надежда” във Велико Търново и Национално общество за литература и изкуства “Формула 6” ще се проведе на 4 октомври от 17 часа в Камерната зала на читалището.
Форумът ще се организира четири пъти в годината по сезони, като в есенното събитие ще бъде представен сборникът с творби на великотърновски поети “Вечности”, както и нова авторска поезия.
“Експлозия от блясъци и очарование – такъв е сезонът на поетите. Почувствайте го с творците на словото, намерили вдъхновение в красотата и мъдростта на есента”, приканват организаторите на Литературния салон.
“Идеята е читалището, литературният клуб към него и НОЛИ “Формула 6” да провеждат всеки сезон в годината по един Литературен салон (каквито съществуват в много градове), фокусиран върху творчеството на автор или автори – регионален, национален или от чужбина, или книга. В случая ще представим антологията “Вечности” накратко, защото поради ред причини не бяхме я представяли досега.
Също така своя поезия ще четат участници в нея, а там са включени автори от три поколения, както и нови имена от Велико Търново”, поясни Владимир Шумелов, писател, главен инициатор на събитието и съставител на антологията “Вечности”. Селекцията на Шумелов включва 37 имена на пишещи поезия от Велико Търново и свързани с дълбоки връзки с града поети. Освен “регионална”, донякъде това е и “национална” по характер антология. Авторите са представени с различен обем стихове (общо 165), както и с биографични текстове и снимки. В нея присъстват Янислав Янков, Снежана Иванова, Радко Радков, Николай Колев – Поета, Христо Медникаров, Ивайло Иванов и др., както и немалко талантливи представители на академическата общност от Великотърновския университет млади имена. Една пъстра поетическа палитра, която очертава съвременния облик на поетическото във Велико Търново, подава връзки между поколенията от известната Търновска поетическа вълна и днешната поезия, осъществява приемственост, открива тенденции, посочва още Шумелов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново