Осем виртуозни класически музиканти ще свирят в Арбанаси

Публикувано на вт, 12 юли 2022
155 четения

Осем изявени класически музиканти ще свирят в четирите концертни вечери на фестивала за класическа камерна музика “Arbanassi Summer Music”. Форумът спечели за пореден път признанието на престижната европейска платформа “Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” и има техния лейбъл за периода 2022/2023 г. В класацията участват 740 европейски фестивала, според неофициалната статистика Arbanassi Summer Music е сред 10-те най-добри.
“Камерната музика е най-претенциозната и най-висшата форма на класическата музика, така че това никак не е случайно”, подчерта Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община В. Търново. Тя припомни, че всяка година програмата на фестивала е тематична, с различен тип композитори, а напоследък участват все повече млади и талантливи музиканти.
“Фестивалът е перлата в културния календар на В. Търново и има своята голяма роля в общите ни усилия да утвърдим старопрестолния град като европейска културна дестинация”, категоричен бе зам.-кметът Нейко Генчев.
Тази година афишът на “Arbanassi Summer Music” включва 4 концерта с три различни програми, едната от които ще бъде повторена. Началото ще бъде поставено на 13 юли с “Нощ на клезмер музиката” – омагьосващо пътешествие в света на еврейския фолклор. Втората вечер ще е на 16 юли, когато ще прозвучи Квинтет в сол минор, оп. 39 от Сергей Прокофиев и Кларинетен квинтет в си минор, op.115 на Йоханес Брамс. На 18 и 19 юли публиката ще се наслади на Струнен квартет № 8 в до минор, оп. 110 от Дмитрий Шостакович и Струнен квинтет, op.39 на Александър Глазунов. Първите две музикални вечери в Арбанаси ще са в църквата “Св. Михаил и Гавраил”, а вторите две – в църквата “Св. Георги”, а началото ще е винаги в 19,30 ч., уточниха организаторите Димитри Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родом от В. Търново. Двамата са музиканти от Кралската фламандска филхармония.
“Тази година музиката, която ще представим, е предимно руска. Сега това е малко необичайно, всички избягват да изпълняват такава музика заради военния конфликт. Но ние смятаме, че тя е фантастична и не трябва да се политизира. Програмата беше направена отдавна и затова решихме да не я променяме”, споделиха Димитри и Юлита.
“За мен е голяма чест след толкова години да съм отново тук. Първия път, когато свирих в тези арбанашки църкви, бях на 15 години, сега съм на 23 и се завръщам след толкова работа, натрупан опит и вече реализирана като музикант”, сподели младата цигуларка Роберта Верна, която от март 2020 г. е член на Оркестровата академия на Баварския държавен оркестър към Мюнхенската държавна опера. От септември тази година тя ще заеме поста първи концертмайстор на Копенхагенския филхармоничен оркестър. Като лауреат на конкурса на Германския фонд за музикални инструменти, Роберта свири на цигулка от Антонио Страдивари, Кремона, от 1703 г., която ѝ е предоставена от Deutsche Stiftung Musikleben в Хамбург.
В това издание ще участва и друг млад музикант – виолончелистката Теодора Атанасова, която за първи път е част от Arbanassi Summer Music през 2019 г. Тя е носителка на многобройни награди от национални и международни конкурси, удостоена е с дипломи за артистични постижения от Министерството на културата през 2011г. и 2012 г. Теодора е свирила като солистка с повечето симфонични оркестри в България и е активен камерен музикант. От 2018 г. е първи виолончелист на Нов симфоничен оркестър. От септември 2017 г. Атанасова преподава виолончело в Националното музикално училище “Любомир Пипков”, а от февруари 2018 г. е редовен докторант в Националната музикална академия “Проф. д-р Панчо Владигеров”.
“През 2019 г., когато за първи път посетих Арбанаси, останах очарована от цялата атмосфера и красотата на тези невероятни църкви”, сподели Теодора и добави, че се радва да е отново част от Arbanassi Summer Music.
Останалите музиканти, които ще излязат на сцената на фестивала, са Сара Домжанич, Янекс Никлавич, Димитри Местдаг, Лор Бинон, Бенджамин Диелтйенс и Юлита Фъсева.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново