Обявиха ученически конкурс за най-красива сурвакница

Публикувано на ср, 28 Ное. 2018
214 четения

В конкурс за най-красива и най-автентична сурвакница могат да участват талантливите деца на Велико Търново. Творческото състезание под наслов “От Коледа до Васильовден” се организира за поредна година от Общинския детски комплекс и отново ще премине под патронажа на кмета инж. Даниел Панов.

Украсени дрянови клончета за участие в конкурса ще се събират до 12 декември в сградата на ОДК на бул. “България” 24. Децата ще бъдат разделени в две възрастови групи – от 1 до 4 клас и от 5 до 8 клас. Според регламента сурвакниците трябва да са изработени само от естествени материали, да носят българската народна традиция и да отразяват уменията на учениците, тяхната сръчност и познания за българските обичаи.

Компетентно жури, в което са поканени от специалисти от Регионалния исторически музей и художници, ще оценява как са се справили малките приложници. Комисията ще следи за техниката на изпълнение на сурвакниците, богатството на мотивите и автентичност.

Във всяка група ще бъдат присъдени много награди, като е предвидено и специално отличие за детето, направило най-автентичната сурвачка. Детските творби ще бъдат показани в изложба в сградата на Общината. Експозицията ще гостува там от 14 декември до 4 януари сл.г. Тържеството по награждаване на отличените участници ще се проведе на 17 декември в Общината. По регламент всички наградени сурвакници ще станат част от фонда по етнография на търновския музей.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново