НВУ учреди академична награда “Полк. Борис Дрангов”

Публикувано на ср, 11 Апр. 2018
115 четения

Академична награда на името на полковник Борис Дрангов учреди Националният военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Призът ще се връчва ежегодно на първенеца на випуска по време на официална церемония. Новото отличие и неговият статут са били гласувани на последното заседание на Академичния съвет на вуза.
Полковник Борис Дрангов е един от най-обичаните и уважавани офицери, участвали във войните за национално обединение. Този горд македонски българин буквално посвещава целия си живот на Отечеството. За полк. Дрангов с пълна сила може да се каже, че е оставил наистина незабравима следа в народната памет. Неговите героизъм, мъжество и родолюбие могат да бъдат пример за всеки българин. Освен всичко друго той е останал в съзнанието на подчинените си не като техен командир, а по-скоро като втори баща и истински приятел. Народът и до днес помни фрази като “Има Дрангов, има хляб”, които съвсем не са лишени от смисъл – веднъж Дрангов излял тенджерата във врата на готвача заради немарливостта, с която подготвял войнишката гозба.
Войници и школници на Дрангов са министри, общественици, журналисти, генерали, лекари и писатели. Сред Дранговите възпитаници са Чудомир, Андро Лулчев, Стойчо Мушанов, археологът Владимир Сис, литературният критик Йордан Бадев, Тодор Кожухаров, известен като Щабскапитан Копейкин, Ангел Букурещлиев, Теодосий Даскалов, Христо Минков, Иван Стойчев, Дионисий Поппанев.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново