Най-добрите състави, участвали в Международния фолклорен фестивал, идват за юбилейното му издание

Публикувано на чт, 22 Дек. 2022
629 четения

През лятото на 2023 г. предстои да се проведе 25-ото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал във В. Търново. В него ще вземат участие най-добрите състави от изминалите години, както и нови, атрактивни ансамбли от цял свят. Поканени са групи, наричани “Културни посланици на мира”, от Маркизките острови, Карибите, Хавай и Индонезия, където Велико Търново все още няма побратимени градове, както и от страни, печелили наградата за група на публиката, като Египет, Грузия, Колумбия, Мексико, Корея и др. Очаква се представително участие на професионални ансамбли от страната, като Ансамбъл “Пирин”, Ансамбъл “Тракия” и др. Гостуващите състави ще имат изяви и в градовете Добрич, Разград, Силистра, Тутракан, Търговище и други населени места, посочи Емил Павлов, основател и президент на фестивала, добавяйки, че концертите ще са в периода от 22 до 29 юли.
Със своята вече 24-годишна история Фестивалът се утвърди като едно от най-обичаните и посещавани събития, емблема за В. Търново и всяка година е очакван с огромен интерес. От друга страна проявата представя старопрестолния град по целия свят и го превръща в любима културна и туристическа дестинация за немалко чужденци. Поколения великотърновци израснаха с Фестивала, а стотици ученици и студенти от старата столица се включиха в организационния екип и запазиха скъпи спомени от преживяванията си.
Като гости на Международния фолклорен фестивал за изминалите години на сцените му се представиха 274 ансамбъла от 108 страни от 5 континента, като на тях пяха и танцуваха и 220 български състава. Пред повече от 576 хил. зрители бяха изнесени над 594 концерта – една определено внушителна статистика, която ще бъде допълнена и през следващото лято, посочи Павлов и допълни, че през годините Фестивалът бе удостоен с много отличия, сред които престижните “International festival of CIOFF”, “Commitment to excellence” на CIOFF и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново