Национална младежка изложба събира млади творци във Велико Търново

Публикувано на вт, 9 апр. 2024
62 четения

Община Велико Търново и Представителството на СБХ в старата столица събират млади творци от 18 до 35 г. в Нацоналната младежка изложба “Go ahead/ Продължавай”. Желаещите да се включат в нея могат да го направят до 12 април, предоставяйки творбите си за участие в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Откриването на експозицията ще е на същото място на 18 април от 17,30 ч. Тази година изданието ще премине под надслов “Born to make art/ Роден да прави изкуство”.
Младежката изложба има за цел да даде възможност за изява на автори със съвременни творчески търсения в областта на всички визуални изкуства, както и да подкрепи тези, правещи първи стъпки на това поприще. Тя ще даде своя принос за приобщаването и развитието на младите артисти към изложбените пространства във В. Търново.
Организаторите посочват, че всеки автор може да участва с до 2 творби, без ограничение в размера им, които трябва да са в подходящ за експониране вид. Произведенията следва да са създадени в периода 2021-2024 г. и да са с етикет, включващ: имена на автора, заглавие на творбата, формат, техника, стойност и година на създаване.
Подадените за участие творби ще бъдат журирани и селектирани, а за най-добрите е осигурен следният награден фонд: 1 Награда за Живопис – 900 лв., 1 Награда за Графика – 900 лв., 1 Награда за Скулптура – 900 лв., 1 Награда на Съюза на българските художници – 800 лв., 1 Награда на Великотърновски университет – 400 лв., 1 Награда на Представителство на СБХ – Велико Търново – 300 лв., 1 Награда на галерия Савчеви – участие в пленер, 1 Награда на Факултет по изобразително изкуство – самостоятелна изложба в зала “Янаки Манасиев” във ФИИ на ВТУ, и 1 Награда на Художествена галерия “Борис Денев” – откупка на творба. Журито си запазва правото да промени вида на наградите, в зависимост от творбите и видовете изкуства, участващи в изложбата, а всички автори на селектирани произведения ще получат сертификат за участие.
“Надяваме се да привлечем публика не само от традиционните за културните събития до този момент ценители, а и да събудим интереса на по-младите – в тийнейджърска възраст. Тяхното приобщаване към света на изобразителното изкуство, посредством творби на близки до възрастта им автори, ще продължи традициите за развитие и утвърждаване на изкуството в културния живот на нашия град”, посочват организаторите, чиито партньори са: ФИИ на ВТУ, Съюз на българските художници, Галерия Савчеви – Оряхово, и Художествена галерия “Борис Денев”.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново