Национална конференция с международно участие стартира в Регионалната библиотека

Публикувано на пт, 18 Ное. 2022
2590 четения

Национална научна конференция с международно участие “Библиотеки – четене – комуникации” бе открита тържествено в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Нейното 21-во поред издание е на тема “Интерпретиране на историческата тема в литературата през XXI в.”, като своите научни разработки представят близо 40 докладчика от България, Сърбия, Португалия и Полша. Събитието обхваща теми в областта на библиотечните и информационни науки, книгознанието, литературната история, печатните комуникации и медии. Конференцията бе открита с рецитал, озаглавен “Летопис на времето. 100 г. Народна библиотека”, с който студенти от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” припомниха историята на културната институция.
“Благодарение на специалистите, които са работили в това знаково културно средище за страната през всичките тези години на съществуване, сме допринесли библиотеката да бъде една авторитетна институция, уважавана от библиотечната колегия и от обществото. Да бъде актуална във всички свои начинания, които допринасят в миналото и днес най-вече за информационната грамотност на своите потребители и читатели от всички възрастови групи”, заяви директорът на библиотеката доц. д-р Калина Иванова, след което получи множество поздравителни адреси от различни институции, сред които грамота от Министерството на културата от името на проф. Велислав Минеков, както и подаръци от Община В. Търново.
“Усещането човек да участва в такова събитие, свързано със 100-годишнината на нещо, е малко странно, дори само защото това може да се случи само веднъж в живота. Много се радвам, че съм сред хора като вас, защото едва ли човек би могъл да подбере по-заслужили и интелигентни хора за тази цел”, каза в приветствието си зам.-кметът на В. Търново Нейко Генчев, който на шега пожела на всички да се срещнат отново за 200-годишнината на библиотеката.
“Нека още много пъти по 100 г. да бъдете стожер на книжовността, учението и четенето”, пожела и Станислав Николов, зам. областен управител на В. Търново.
Съпътстващи форума събития са изложбата “Дигитална библиотека “Българска литературна критика” на Института за литература към БАН, среща разговор с писателя Владимир Зарев, който ще представи най-новия си роман “Объркани в свободата”, представяне на сборника с библиотечна фантастика “Призраци в библиотеката” и тържественият концерт на МДТ “Константин Кисимов” със специалното участие на Орлин Горанов.
Своите доклади в конференцията представиха проф. Пламен Павлов, чл.-кор. Иван Гранитски, проф. дин Вера Бонева, доц. д-р Слави Славов, Иван Митев, проф. дфн Димитър Кенанов и др. Чуждестранните участници в първия ден на двудневната конференция бяха Соня Шукович и Славица Младенович от Народна библиотека “Стеван Сремац” от Ниш, Мафалда Нобре и Тереза Амарал от Главна дирекция за културно наследство – Национален дворец Мафра, Португалия, Снежана Ненезич от Обществена библиотека в Крушевац и Марта Гайецка от Полша. Със специален панел се представи и екип на Института за исторически изследвания с директор проф. Даниел Вачков.
Конференцията “Библиотеки – четене – комуникации” се провежда под патронажа на Министерството на културата, а организацията и честванията по повод 100-годишнината на библиотеката са под патронажа на кмета на Община В. Търново Даниел Панов. Организатори на форума са Регионална библиотека “П. Р. Славейков”, Университет по библиотекознание и информационни технологии и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново