Наградиха отличените автори в националната младежка изложба „Go ahead/ Продължавай“

Публикувано на сб, 20 апр. 2024
109 четения

83 автори със 123 творби участват в Националната младежка изложба „Go ahead/ Продължавай“, която беше открита при голям интерес в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във В. Търново. В експозицията, чийто организатор е Представителството на Съюза на българските художници в старата столица, участват както автори, които правят първи изяви на художествената сцена, така и тези, които са вече познати на публиката.

Това е първата изложба, организирана от новото ръководство на Представителството на СБХ във В. Търново, посочи  председателят на организацията д-р Велина Сталева. Тя  благодари на всички автори, на Община Велико Търново за финансовата и логистична подкрепа, на партньорите  – ВТУ, Факултета по изобразително изкуство, ХГ „Борис Денев” и др.

Петчленно жури определи най-добрите творби и автори в изложбата. Наградата за живопис на Община Велико Търново беше присъдена на Християна Йорданова. Общинската награда за графика отиде при Полин Калоянова, а третата награда на Общината (за скулптура) получи Селих Айлиев. Радомира Георгиева  е носител на  отличието на СБХ, а наградата на Великотърновският университет отиде при Пламен Кондов. Аксиния Пейчева е отличена от Представителството на СБХ във В. Търново, а Теодора Георгиева получи признанието на галерия „Савчеви“, като наградата й е участие в пленер. Факултетът по изобразително изкуство на ВТУ отличи творбата на Беатрис Балевска, която ще има възможност да покаже своя самостоятелна изложба в зала „Янаки Манасиев” във ФИИ. Фаворитът на Художествена галерия „Борис Денев” сред авторите е Елена Янкова.

Наградите на Община Велико Търново връчи зам.-кметът Нейко Генчев, който пожела на авторите да правят добро изкуство и да оставят след себе си света по-интересен. Доц. д-р Анна Иванова, зам.-ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, връчи наградата на университета и каза, че всички произведения в тази изложба съдържат младежки дух и енергия, позитивна нагласа и стремеж за преодоляване на всички граници в  създаването на високо изкуство. Художествена галерия „Борис Денев” ще откупи творбата на авторката, която получи наградата на културната институция, и това е стремеж да се възобнови традицията в подпомагане и инвестиране в младите творци, каза д-р Мартин Митев, директор на галерията. Представителите на СБХ- Велико Търново доц. Николина Джановска и Симеон Желев пожелаха на следващото издание на изложбата творбите да изпълнят цялото пространство на Изложбени зали.

Младежката изложба има за цел да даде възможност за изява на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничение във вида изкуство. Да подкрепи тези, правещи първи стъпки на полето на изкуството. Тя ще даде своя принос към приобщаването и развитието на младите артисти към изложбените пространства във В. Търново. Един свеж поглед, актуализиране, нов шанс за включване към света на изкуството на младежката култура, без предразсъдъци, който ще представи и ще даде възможност за изява на младите творци.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново