Наградиха 96-годишна читателка на читалищна библиотека

Публикувано на ср, 25 май 2022
801 четения

Трима изявени читатели и четирима дарители бяха наградени в най-новото читалище във В. Търново – НЧ „Светлина“. Те получиха грамоти и книги в деня, в който бе сложен край на кампанията, протекла под наслов “Ела в читалищната библиотека”, инициирана от Председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

Награди за най-изявени читатели получиха 96-годишната Мария Ермолаева, ползваща услугите на НЧ „Просвета“ в Плаково, 88-годишният Петър Пелтеков, който заема всяка седмица по 2 книги от НЧ „Развитие“ в село Миндя и осмокласничката Петра Кръстева от ПМГ „Васил Друмев“, която е най-редовния читател в библиотеката на НЧ „Искра“ във В. Търново.

За най-изявени дарители бяха наградени: Таня Рашкова, която е дарила на НЧ „Надежда“ в старата столица 1204 книги от архива на актьора Милен Колев; Стелияна Дулкова, която купува, прочита и дарява 70 книги нова и съвременна литература на НЧ „Напредък“ във Ветринци; 4-годишният Денис Начев, който процедира по същия начин с 66 книги, дарени на НЧ „Иларион Драгостинов“ в Арбанаси и актьорът от МДТ „Константин Кисимов“ Иван Митев, който е дарил на читалището във Ветринци 400 книги класическа литература от своята лична библиотека.

“Благодарение на щедрите великотърновци успяхме да съберем за няколко месеца необходимия ни книжен фонд, с който вече имаме възможност да регистрираме нашата читалищна библиотека. Това още веднъж потвърждава идеята, че духовността и любовта на българина към словото и към книгите е жива и непреходна”, каза д-р Вехбие Балиева, председател на читалищното настоятелство на НЧ „Светлина“ във В. Търново.

Официалната церемония включваше и кратка програма с изпълнения  на ученици от ПМГ „Васил Друмев“, ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и дори от едно столично училище.

„Тази инициатива е продължение на друга такава – „Ела в библиотеката“ и идеята за нея дойде след моите обиколки по читалищните библиотеки в различните малки населени места в общината. Аз бях възхитен от тях, като за съжаление осъзнах, че не им се обръща достатъчно внимание. Иска ми се те да бъдат много по-посещавани и по-развити, защото има такава възможност“, каза Спирдонов, който добави, че е останал възхитен от читалищните библиотеки и библиотечните работници в Килифарево и Вонеща вода. Той сподели своето желание да се направи и инициатива, изцяло свързана с дарения за тези 31 читалищни библиотеки в общината, които се посещават целогодишно от хора на всякаква възраст. Председателят на ВТОбС посочи, че на 27 май ще бъде поставено началото и на поредното издание на лятната кампания „Ела в библиотеката“, която вече се превърна в традиция.

„Община В. Търново може да насърчава читалищата и го прави. За финансирането им се ползва държавен фонд, но основната тежест за поддръжката, за логистиката , за реклама на събитията пада върху Общината. Аз не бих я нарекъл и тежест, защото това са отговорности, които за нас са удоволствие и посоката е оптимистична. За пръв път от няколко години насам имаме млади хора в читалищата, които работят с голямо желание и постигат конкретни резултати. Община В. Търново е иновативна в това отношение, защото тук за разлика от цялата страна, имаме специална методика за разпределяне на бюджета за читалищата, това се прави според резултатите, които постигат“, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново, който припомни, че в последно време в общината са ремонтирани 15 читалищни сгради.

Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново