Над 5000 зрители гледаха куклен театър, техни любимци станаха испанците

Публикувано на ср, 31 авг. 2022
135 четения

Над 5 хиляди зрители са присъствали на 13-те спектакъла от афиша на Международния куклен фестивал “Лято, кукли и приятели” във В. Търново. Той се проведе за четвърти път на откритата сцена на Проект “Арт лято” и в читалище “Искра” в съботните дни на месеците юни, юли и август и събра куклени артисти от цяла България, Италия, Испания, Румъния и Албания.
Победител в анкетата на публиката стана спектакълът “Дядовата ръкавичка” на Театър “Плюс” от испанския град Хихон. На второ място се нареди Държавният куклен театър Русе с постановката “Вълкът и седемте козлета”, а трети се класира Театър “Мале – Мале” – София, с “Балон като слон”. Първенците ще получат плакет, изработен специално за случая от великотърновската художничка Лидия Къркеланова.
За организаторите на фестивала от Театър “Весел” също имаше подаръци. Единият от тях беше картина от художничката Силвия Калоянова, а другият – торта с фотоси от любими представления от Вероника Михайлова, регионален координатор на Фондация “Искам бебе” и редовен посетител на представленията.
Добрата новина е, че все повече нови деца посещават театралните представления, които са част от афиша на фестивала, и това изкуство става все по-популярно сред великотърновските малчугани и техните родители, посочи Веселин Василев, основен организатор на събитието и директор на Театър “Весел”, изразявайки задоволството си от приключилия форум.
Международният куклен фестивал “Лято, кукли и приятели” е част от Културния календар на В. Търново и се провежда с подкрепата на Общината, а входът за всички спектакли по традиция е свободен.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново