Над 10 000 зрители са аплодирали спектаклите на Театър “Весел”

Публикувано на чт, 11 Ян. 2018
142 четения

Над 10 000 малки и пораснали зрители са аплодирали спектаклите на Театър “Весел” за последните 5 г., когато стартира проектът “Съботни спектакли за семейна публика” на сцената на читалище “Искра”. Над 130 представления са изиграни във В. Търново за любителите на кукленото театрално изкуство. Богатият репертоар даде възможност за среща не само с актьорите на нашия куклен театър, а и с артисти от Бургас, Варна, Габрово,Пловдив, Русе, Сливен, Ямбол, Търговище, Хасково, Шумен, Стара Загора, отчете директорът на “Весел” Веселин Василев.
В три международни фестивала участваха търновските кукленици през 2017 г. С английската версия на моноспектакъла “Не се предавай!” те са се представили във форум в румънския град Брашов. С това заглавие Веселин Василев получи номинация за най-добър актьор в Лодз, Полша, през 2016 г. и награда за най-добър детски спектакъл в Борнео, Малайзия, през 2015 г.
Участието в казахстанската столица Астана бе другата важна изява на формацията на световната театрална сцена, а проектът бе реализиран с подкрепата на Национален фонд “Култура”. В конкурсната програма са били включени театрални трупи от шест континента. От над 1000 заглавия, кандидатствали за официалната състезателна програма, са били избрани около 80. С “Не се предавай!” е била открита фестивалната надпревара в Астана. Българският спектакъл е получил номинации за режисурата на Веселин Василев и за детски спектакъл, но най-ценният приз за “Весел” е получената награда на детската публика.
В Алба Юлия, Румъния, бе последната международна изява на трупата. Там артистите са изиграли румънската версия на “Храбрия оловен войник”. Покани за участия с този спектакъл, както и с английския вариант на шоуто “Не се предавай!”, са отправили продуценти на фестивали от Арад, Клуж, Екатеринбург, Алмати и Тунис. Тези събития ще бъдат част от изявите на Театър “Весел” през 2018 г., когато започна неговият 20-и артистичен сезон.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново