Над 10 000 туристи са посетили музейните обекти във В. Търново през празничните дни

Публикувано на чт, 12 апр. 2018
153 четения

10 412 души са посетили музейните обекти във Велико Търново през четирите почивни дни. От тях 3361 са чужденци, като преобладаващата част от тях са от съседна Румъния, отчитат от Регионалния исторически музей. Традиционно най-голям интерес има към крепостта “Царевец”, която е посетена от 6272 души, от които близо 1868 са чуждестранните посетители. Крепостта “Трапезица”, която отвори врати от началото на април, е посетена от 550 души, толкова са проявили интерес и към Мултумедийния център “Царевград Търнов”.
От 1 май се очаква да започне работа и фуникулярът на “Трапезица”. Историческият хълм работи всеки ден от 8,30 до 19,00 часа. Редовният билет е на цена 6 лева, за учащите 3 лева, а за пенсионерите – 2 лева. Хората с увреждания и децата под 7-годишна възраст влизат безплатно. Семейният билет за двама родители с до три деца също е на цена 6 лева. Качването с фуникуляра струва 10 лв., като тази година се предлага и еднопосочен билет – слизане или качване, уточни Иван Църов – директор на РИМ – В. Търново.
7,3 млн. лв. са вложени в реставрацията и обновяването на Трапезица от 2014 г. досега. Последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация “Гейдар Алиев”, начело на която е първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Преди това бяха вложени 4,8 млн. лв. по проект за социализация на крепостта, а наклоненият асансьор струваше около 3 млн. лв.
За съжаление все още интересът към Трапезица е сравнително малък. Миналата година хълмът е посетен от близо 8000 туристи и за това за тази се предвиждат различни инициативи за популяризирането му.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново