Младият Боян Боев представя своите книги в стила на старите майстори

Публикувано на вт, 9 апр. 2024
387 четения

Младият и набиращ все по-голяма популярност автор Боян Боев ще представи своите книги в библиотеката към читалище “Искра” във В. Търново на 11 април от 18 ч. Срещата е част от деветото издание на проявата “Фоайе на книгата с автограф” и присъстващите на нея ще могат да разберат повече за двата романа “Сайбиевата невеста” и “Последна молитва”, както и за сборника с разкази “Двайсет гроша”.
Дебютният роман на Боев – “Сайбиевата невеста”, разказва за живота в едно българско село малко след Освобождението – за какво копнеят българите от онова време, какви са страховете им, от какво се срамуват. В него има невъзможна любов, която придава смисъла на всичко. “Последна молитва” е книга в стила на старите майстори. Макар и написана от млад писател, който предлага изключително зрял и силен роман в класическите традиции на българската белетристика, като дух тя е модерна, съвременна интерпретация на темите и мотивите в нея. Във втория си роман Боев рисува предосвобожденска България – с всичките ѝ конфликти и проблеми. В романа е отразен сблъсъкът между българите и османците, бедните и чорбаджиите, образованите и невежите. Желанието за бунт срещу робството се преплита с любов, нови приятелства и жажда за мъст, а греховете от миналото изплуват на повърхността. Сборникът с разкази “Двайсет гроша” съдържа 20 истории, които представят една нова страна на писателя. Тези творби са неговите двайсет гроша, които той грижливо събира един по един в красива кесия и ги споделя с читателите си. В тях има неслучайни препратки към романите “Сайбиевата невеста” и “Последна молитва”, обикнати вече от много читатели. Това е живият, пулсиращ, кървящ свят на Боян Боев, толкова истински за него, колкото слънцето през прозореца и песента на птиците, посочват от НЧ “Искра”.
Боян Боев е роден през 1993 г. в Ямбол. Изкуството го съпътства още от ранна детска възраст – първо музиката, а после и литературата. Има икономическо образование. Пише от ученическите си години. Участва в различни литературни конкурси, публикува произведения в сборници, интернет сайтове и в личния си блог. Негови произведения са част от сборници, събрали стихове и проза на българите от всички континенти и се разпространяват по целия свят, финансирани от българската общност в Чикаго. През годините експериментира с различни по жанр произведения, пишейки поезия, детски приказки, криминални разкази, докосващи сърцето истории по действителни случаи, докато стига до стила на класиците на българската литература Йордан Йовков и Елин Пелин.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново