Младият автор Боян Боев зарадва почитателите си във Велико Търново

Публикувано на вт, 16 апр. 2024
130 четения

Талантливият млад автор Боян Боев се срещна с почитателите си в читалище “Искра” във В. Търново. В препълнената зала той говори с тях повече от час, като разказа както за себе си, така и за своите два романа и сборник с разкази: “Сайбиевата невеста”, “Последна молитва” и “Двайсет гроша”.
В началото на срещата Боев сподели, че изкуството го вълнува още от дете, когато пее народни песни и свири на пиано, но измислянето на истории винаги го е привличало. Първата си книжка създава още на осем години, докато живее в едно село близо до Ямбол. Той си я изработва от скицник, сам си я пише, оформя корицата и илюстрира. Тогава в двора на училището се намира и читалището, което ученикът често посещава, за да чете, и в неговата библиотека Боян отива с молба към библиотекарката да му помогне да я издаде.
“Бях забравил тази история, докато не излезе първата ми истинска книга “Сайбиевата невеста” и тази жена не ми се обади да ми я припомни. Тогава осъзнах от колко малък съдбата ме е насочвала към писането”, каза Боев, като поясни, че в тийнейджърските си години започва да гледа по-сериозно на това и да работи в тази посока. Така тръгва по своя писателски път, който върви постепенно нагоре и му носи все по-голяма популярност сред читателите.
Авторът разказа защо избира да пише за предосвобожденска и следосвобожденска България, има ли друг период, който го вълнува, как намира реалните си герои и създава измислените, следва ли установен график на писане, или разчита на вдъхновението и дали променя сюжета в процеса на работа, или се придържа към своя първоначален замисъл. Присъстващите на срещата научиха как негов текст се озовава в учебниците по литература за 6 клас, как романът му “Сайбиевата невеста” е направен в аудиовариант, представя ли си своите произведения като филмирани и какво е мнението му за сравняването му с класици като Елин Пелин, Йовков и Талев.
Срещата продължи с много въпроси от страна на читателите, а в края и с дълга опашка за автографи и снимки. Боев остана очарован от гостоприемството и обеща скоро пак да посети В. Търново, по възможност с нова книга, която може да е готова още следващата година.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново