Международен фестивал връща Никополис ад Иструм в римската епоха

Публикувано на чт, 23 авг. 2018
587 четения

Римският град Никополис ад Иструм, намиращ се на 20 километра от Велико Търново, оживява този уикенд с международния фестивал „Нике – играта и победата”. Реанактори, групи за исторически възстановки и артисти ще пресъздадат ежедневието и бита в античното селище, занаятите и игрите, военното дело, римо-дакийските и римо-готските войни, гладиаторските боеве. Както преди много векове, в Никополис отново ще бъде посрещнат император Каракала.
Фестивалът ще бъде открит на 25 август /събота/ от 10,30 ч., а програмата продължава през целия ден. Във вечерните часове посетителите ще могат да се насладят на античен театър, рецитал на поезия и концерт на група Ksana. Историческите възстановки продължават и в неделя /26 август/, между 10,00 и 14,00 ч.
Античният фестивал е организиран от Сдружение „Бъдеще за Никоп”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в Старата столица, Кметство – с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София.
За откриването посетителите могат да ползват и организиран от местна туристическа агенция транспорт. Автобусът от Велико Търново за Никополис ад Иструм ще потегли в 9,30 ч. от спирката пред Летния театър. Цената на двупосочния билет е 5 лева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново