Майстор на куполи – кандидат за Гинес, показва творенията си във фотоизложба

Публикувано на пт, 5 ян. 2018
559 четения

Майсторът на куполи инж. Христо Пашов, който е кандидат за Книгата с рекордите на Гинес, ще покаже творенията си във фотоизложба. С експозицията “50 години път към висините” великотърновецът ще отпразнува своя юбилей в професията. Арт събитието ще се проведе в понеделник от 11 часа във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков”. В изложбата ще бъдат подредени около 80 снимки на куполи, камбанарии и покриви, които той е измайсторил в цялата страна.
115 купола на църкви и манастири в страната е превърнал в произведения на изкуството Христо Пашов. Той е сред малцината българи, които владеят тънкостите на облицоването на покривите с поцинкована или медна ламарина. Сръчните му ръце превръщат покривите на сградите в шедьоври, а негово дело са куполите на редица знакови паметници на културата в България. Сред тях са Патриаршеската църква “Възнесение Господне” на Царевец, храмовете “Свети Никола”, “Св. св. Константин и Елена”, “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново и “Света Троица” в Свищов, строени от Майстор Колю Фичето. Работил е в Преображенския манастир, Патриаршеския “Света Троица”, както и в Дряновската, Соколската, Батошевската свети обители и други. Последният обект на майстора е новостроящият се храм “Св. св. Онуфрий и Дамаскин Габровски” в Габрово. Там вече е готова камбанарията, а на пролет инж. Пашов ще се заеме и с купола.
Завидното си постижение търновецът иска да впише в Книгата с рекордите на Гинес. За да кандидатства обаче, трябва да внесе 400 паунда в седалището на организацията в Лондон, а след това комисия ще дойде да провери на място дали рекордът му е реален.
По професия Христо е строителен инженер, а занаятът във фамилията се предава по наследство. Той изучил тънкостите от своя баща Стефан, а той пък от неговия вуйчо. Родът му води началото си от майстор Манол от Трявна, който участвал в градежа на най-голямата джамия на Балканите – Селимие в Одрин. Баща му пък ще остане в историята като човека, направил куполите на Катедралата във Велико Търново.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново