Лияна Панделиева разказа за далечните си пътешествия на фона на Велико Търново

Публикувано на чт, 8 сеп. 2022
574 четения

С много интересни разкази за далечни земи, любопитни случки и неочаквани срещи, дългогодишният журналист, фотограф и пътешественик Лияна Панделиева представи новата си книга във В. Търново. В своите близо 440 страници  „Свят за обичане” събира личните преживявания на авторката от пътешествията й в 16 държави, а допълнителният фотоалбум към нея включва множество снимки, направени от нея по време на обиколките й по цял свят.

На фона на панорамната гледка към паметника на Асеневци и старопрестолния град, популярната журналистка разказа за случайното си попадане в секретна военна база в САЩ, за срещата си с индианец, преследващ мустанги, и за красивата супер луна в американската пустиня. Сладкодумната разказвачка сподели случка за запознанството си с момиче, научило по няколко изречения на 22 езика, за да може да продава по-добре картичките си пред храм в Индонезия, както и спомен за живота си като дете в Либия и спасяването на себе си и сестра си от отвличане. Панделиева говори за перуанците, газещи в снега по сандали, за височинната си болест и за това как дъщеря й я носи на гръб в Цветната планина, за впечатленията си от мощта на водопада Игуасу в Южна Америка и за 9-те дни, които прекарва без багаж в Патагония. Авторката много емоционално разказа спомените си от рафтинга в ледените води на австрийска река и същото преживяване в джунглите на индонезийския остров Бали. В историите присъстваха 55-годишния слон с чувство за хумор Хапур, красивата антилопа Ниала и няколко палави маймуни. В края на срещата Панделиева сподели, че вече подготвя следващата си книга и разказа една от историите, които ще бъдат включени в нея. Тя беше за това, как погрешка се качила на самолет на Хитлер и летяла на борда му час и половина в компанията на няколко много влиятелни и богати мъже.

„Винаги съм обичала В. Търново и дори ми се искаше след премиерата на книгата в София да я представя първо в старата столица, защото съм с огромен сантимент към този град от ранното си детство. Още първия път, когато пристигнах тук, за мен това беше първата представа изобщо за туризъм и за някакво друго, красиво и вълнуващо място. Мога и по 10 пъти в годината да идвам във В. Търново и никога няма да ми омръзне“, сподели Панделиева. Пред гостите на събитието тя разкри плановете си на следващия ден да пътува до Румъния за Балканиадата по конен спорт, а на 16 септември да лети до Мексико за поредното си приключение.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново