Легендите за митичния Вълчан Войвода оживяха в село Леденик

Публикувано на вт, 28 мар. 2023
5973 четения

Книгите си за легендарния български герой Вълчан Войвода представи писателят Васил Гинев в пълната зала на читалище “Поука” в Леденик. Разказите му пренесоха присъстващите на срещата във времена на героични събития отпреди Освобождението, а много от историите хората чуха за първи път. Варненският автор близо 4 десетилетия проучва живота и делото на митичния образ, а за много от документите, на които е основал повествованието на творбите си, Гинев твърди, че са укривани от общността.
Писателят говори надълго и нашироко за турското робство, за Велчовата завера, за героите и антигероите от Освободителната борба и Възраждането, за истините и неистините в нашата история. Разказът представи Вълчан Войвода като войвода на войводите и една от най-големите заплахи за Османската империя. За него са хайдутували 35 чети, 10 от които женски, чиято главна цел е била да съберат средства, с които да се плати на Русия да дойде и да освободи България. По думите на Гинев Вълчан е бил най-богатият човек в света и с част от несметните си богатства наистина откупва свободата на родината. Авторът също така твърди, че с негови пари, дадени на братята Христо и Евлоги Георгиеви, е построен и Софийският университет. Според преданията Вълчан Войвода умира на преклонна възраст като столетник, зазидан е в една пещера, а тялото му остава нетленно. Легендите говорят, че съкровищата му до ден днешен стоят заровени на различни места в страната, въпреки че някои от тях са открити, незаконно откраднати и използвани от политическата върхушка по време на комунизма, каза Гинев.
Авторът е потомък на хайдушки род, а един от предците му – Михо Михов или Михо Кафталията, както са го наричали хайдутите, е един от най-близките и доверени на войводата хора в четата на Вълчан. Варненският писател още от ранните си детски години е закърмен с хайдушките разкази на баба си Мария Михова и твърди, че това е една от причините да започне да пише своите книги.
Срещата с писателя Васил Гинев беше организирана от наскоро създаденото Сдружение “Европейско развитие на село Леденик”, от което посочиха, че и занапред ще продължат да правят такива събития.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново